Demostat: Norvežani predlažu strani menadžment za energetska preduzeća

Norveški partneri koji će Srbiji pomoći u sprovođenju reformi u sektoru energetike, predložili su model "Management services agreement".
Demostat: Norvežani predlažu strani menadžment za energetska preduzeća
Foto: Pixabay

Model podrazumeva da će energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravljati strani profesionalni menadžment, objavio je Demostat.

Za revitalizaciju energetskih preduzeća, Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa i drugih, neophodna su finansijska sredstva, između ostalog, i za izgradnju novih kapaciteta.
Demostat piše da su strani partneri spremni da pomognu, ali nemaju poverenja u dosadašnji  menadžment, koji je često bio izabran po partijskoj liniji.
 
U Ministarstvu rudarstva i energetike navode da "država ne namerava da ne bude vlasnik energetskih preduzeća".
 
Kažu da trenutno glavni problem i nije vlasništvo, već upravljanje.
 
Cilj je da Srbija ima sigurnost snadbevanja i da ključna energetska preduzeća budu efikasna i profitabilna i upravo to bi trebalo da bude zadatak profesionalnog menadžmenta, navode u Ministarstvu.
 
Da li to znači da će stranci biti na čelu državnih energetskih preduzeća i kada će na ta mesta biti postavljeni, iz Ministarstva nije stigao odgovor.
 
Nema ni odgovora na pitanje da li će konsultantska kuća "Rystad energy", koja je izabrana za partnera u procesu reforme menadžmenta energetskih preduzeća u Srbiji, odabrati profesionalni menadžment i da li će i kada doći do smene rukovodstva u javnim preduzećima.
 
Za sada iz Ministarstva ne preciziraju ni šta je do sada postignuto u okviru saradnje sa Norvežanima i šta će konkretno podrazumevati prvi reformski talas koji bi, kako je ranije najavila resorna ministarka Dubravka Đedović, trebalo da bude završen do marta ili aprila.
  • Vesna

    24.12.2022 21:18
    Bravo
    Tiha okupacija
  • Glupan

    24.12.2022 12:01
    Kad cena enrgenata bude tržišna imaćemo najječi energetsi sektor ikad i bez menadžmenta
  • Tesla

    24.12.2022 10:58
    Kako to da se vlast odrice svog uticaja u korist losih stranaca, a ne zeli to da ucini u korist dobrih i boljih domacih menadzera i priznatih strucnjaka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.