Subvencije "šakom i kapom" za nove-stare investitore iz auto i elektro industrije

Država je krajem 2022. godine dodelila najmanje 17,9 miliona evra državnih subvencija kompanijama iz automobilske industrije i proizvodnje elektro-opreme.
Subvencije "šakom i kapom" za nove-stare investitore iz auto i elektro industrije
Foto: Pixabay

Iako je Ministarstvo privrede u poslednjem saopštenju za 2022. godinu ove projekte predstavilo kao "nove investicije" i "investicioni zamah vredan 180 miliona evra", neki od njih već su su i okončani, dok su drugi započeti u toku pretprošle ili početkom prošle godine, piše Nova ekonomija.

Ministarstvo privrede je u toku decembra sklopilo ugovore o dodeli državne pomoći sa kompanijama "Knauf Insulation", "Muehlbauer Automation", "Schiebel Components" i "Nidec Electric Motor Serbia" vredne 13,9 miliona evra.

Iz rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći vidi se da je i kompaniji „Nidec Elesys Europe“ takođe odobrena subvencija od četiri miliona evra u oktobru ove godine.
 
Ovaj ugovor još uvek nije javno dostupan na sajtu Ministarstva privrede.
 
Iz objavljenih ugovora vidi se da su kompanije "Schiebel Component", "Knauf Insulation" i "Nidec Electric Motor Serbia" podnele prijave za dobijanje državne pomoći još 2021. godine koje su ove godine dopunile.
 
Iz Šibela su Novoj ekonomiji odgovorili da su pogon u Jagodini otvorili u julu ove godine.
 
"Muehlbauer Automation" podneo je prijavu u martu 2022. godine, piše Nova ekonomija.
Nideku blizu 14 miliona evra
 
Kompanija Nidek (Nidec Electric Motor Serbia) dobila je 9,6 miliona evra državne pomoći za opremanje postrojenja za proizvodnju elektronsku opreme za motorna vozila u Novom Sadu.
 
Preduzeće se obavezalo da će do kraja 2024. zaposliti 116 novih radnika, a do kraja 2026. godine uložiti najmanje 92,9 miliona evra.
 
Kako je Nova ekonomija pisala, i drugoj povezanoj Nidek kompaniji, takođe su odobrene subvencije, i to četiri miliona evra.
 
Tekst u celosti čitajte na portalu Nova ekonomija.
  • Zašto se daju pare ?

    05.01.2023 13:35
    Na nesigurne investicije ?
    Zašto Vučić i SNS bacaju pare poreskih obveznika na ove nesigurne Zapadne firme? Rat u Ukrajini je pokazao da se Srbiji od Zapada preti za rat u kojem ne učestvuje ? Jeli Vučić pričao da Srbiji prete ako ne uvede sankcije Rusiji odlaskom Nemačkih firmi ? Jeste pričao je ! A dok 160 0stalih država u svetu koje nisu uvele sankcije Rusiji niko ne pominje . Znači to je dokaz da Srbiji prete za rat sa kojim nema veze, i to je dokaz da više nikad sa tim državama ne trebaš imati investicije, jer to su fabrike od kartona. I sad naše pare Vučić daje ponovo takvim firmama, i sve više ukopava i dovodi u rizik našu ekonomiju, i usmerava privredu Srbije u rizičnom i pogrešnom pravcu. Jer podsetiću te države prete Srbiji za rat sa kojim nema nikakve veze, i sa njima ne treba imati posla jer to su za Srbiju nesigurne države.
  • BoeserWolf

    05.01.2023 12:54
    @Skf
    mrzitelji Srbije?

    pa niko Srbiju ne mrzi vise od tebe i tvojih partijskih drugova
  • Spartak

    05.01.2023 12:02
    Banana Republika
    Ja sam jedno vreme radio u toj autombilskoj industriji i posle sam još toliko vremena proveo lečeći se od posledica robovskog izrabljivanja od takvog rada. Siguran sam da se prema robovima u Egiptu odnosilo sa više dostojanstva i bolje bili tretirani nego mi motači kablova. Kolko god zaradiš u toj industriji još više potrošiš da zalečiš rane nastale takvim radom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija