"Nideku" 13,7 miliona evra za radnike u NS, kompanija treba da uloži više od 130 miliona

Japanska kompanija "Nidec" ("Nidek") dobiće od Srbije više od 13,7 miliona evra, u narednih pet godina, za zapošljavanje 226 radnika u dva pogona u Novom Sadu.
"Nideku" 13,7 miliona evra za radnike u NS, kompanija treba da uloži više od 130 miliona
Foto: 021.rs
"Nidec" će, dotacijama iz budžeta Srbije, moći da pokriva gotovo celokupne troškove mesečne zarade radnika, koja treba da bude barem 20 odsto veća od minimalca.
 
Međutim, dve kompanije treba da ulože više od 130,6 miliona evra u opremu i zakup prostora. 
Kako se vidi iz odluke Komisije za kontrolu davane državne pomoći, podsticaj je dodeljen firmama "Nidec Electric Motor Serbia" i "Nidec Elesys Europe", koje se bave proizvodnjom elektronske opreme za motorna vozila, odnosno proizvodnjom elektronskih delova za vozila.
"Nidec Europe B.V." iz Holandije, vlasnik pomenutih firmi, podneo je Razvojnoj agenciji prijavu u dva navrata. 
 
Za "Nidec Electric Motor Serbia" to su učinili u martu prošle godine, a Savet za ekonomski razvoj je doneo odluku da se na osnovu ove prijave dodeli više od 9,6 miliona evra podsticaja. 
 
Ovim sredstvima se daje podrška tome da do kraja 2024. bude zaposleno 116 radnika na neodređeno. Odlukom je određeno i da se broj zaposlenih ne smanjuje pet godina nakon završetka investicionog projekta. Osim toga, kompanija se obavezala i da će uložiti više od 92,8 miliona evra za zakup poslovnog prostora i kupovinu opreme do kraja 2026. 
 
Sredstva će se isplaćivati iz nekoliko delova tokom godina, u periodu u kom će se zapošljavati i radnici.
 
Kada je u pitanju druga kompanija, "Nidec Elesys Europe", zahtev za podsticaj je podnet u oktobru prošle godine, a odobren je godinu dana kasnije, u iznosu većem od četiri miliona evra. 
 
Ovim sredstvima se finansira zapošljavanje 100 radnika do kraja 2024, dok se kompanija obavezala na ulaganje 37,8 miliona evra u kupovinu opreme i zakup prostora, pri čemu će troškovi zarada nakon dostizanja pune zaposlenosti biti veći od 2,4 miliona evra. 
 
I u ovom slučaju je određena garancija da broj radnika ne može biti manji od 100 u periodu od pet godina nakon završetka investicionog projekta. Takođe, novac će biti isplaćivan 2023, 2024. i 2025. godine, tokom kojih će se radnici postepeno zapošljavati. 
Gradnja fabrike "Nidec Electric Motor" počela je pre godinu dana, dok je završetak pogona za firmu "Nidec Elesys" zakazan za početak 2023. 
 
Ranije je saopšteno da će "Nidec Electric Motor" zapošljavati 300 radnika, a u "Nidec Elesys" će biti zaposleno 200 osoba. 
 
Oba postrojenja gradi "CTP Invest", koji je prošle godine neposrednom pogodbom od Republike Srbije i Grada Novog Sada kupio 21 hektar po ceni od 993,6 miliona dinara, a sa kompanijom "Nidec" ima ugovor o iznajmljivanju hale za postrojenja.
 
Najavljeno je i proširenje kompleksa kako bi se zaposlilo do 1.000 radnika, ali za sada nema informacija o vremenskim rokovima za taj cilj. 
  • Mirko

    04.03.2023 12:02
    Inžinjjer Mehatronike
    Ima li neko da je zaposlen u Nideku da se informišem o uslovima.
    I ako je moguće visina LD
  • samir

    11.12.2022 21:20
    pa to je rad za dzabe
    1020 eura po radniku mesecno pa to je 70000 dinara plus porezi znaci radna snaga kosta 0
  • Bojan

    09.12.2022 16:30
    oce li biti pelena ? plata 48.000 din .isti posao nemac i austrijanac radi za 240.000 din mesecno plus razne beneficije .kako to ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.