Šta je isplativije - otplata rente ili rate kredita za stanove?

Rat u Ukrajini uzdrmao je i tržište nekretnina u Srbiji, a dok su gotovo godinu dana cene kvadrata ubrzano su rasle, kirija je udvostručena, pa i utrostručena.
Šta je isplativije - otplata rente ili rate kredita za stanove?
Foto: Pixabay

 

Obuzdavanje inflacije dovelo je do rasta kamata, pa su porasle i rate stambenih kredita, piše RTS.

 

Taj trend biće nastavljen i ove godine, ocenjuju ekonomisti. Naći odgovarajući stan za iznajmljivanje po pristojnoj ceni – postalo je gotovo nemoguća misija, posebno u Beogradu.

Tražnja je u proteklih 12 meseci toliko prevazišla ponudu da su se kirije udvostručile, pa i utrostručile. Uzrok upućeni vide i u dolasku državljana Rusije.
 
"Vi imate udar od 1.000 - 2.000 ljudi koji u datom trenutku traže stan u Beogradu, koji je i inače bio preplavljen velikom tražnjom, tako da su nekretnine, pogotovo u centralnim opštinama koje su i inače tražene u Beogradu, otišle. Recimo nekretnina koja se izdavala za 500 evra sad se izdaje za 1.000-1.200 evra, cene nekretnina u renti u Beogradu su iznad realnih i iznad mogućnosti prosečnog čoveka u Srbiji", kaže Miloš Mitić, operativni direktor agencije za nekretnine "City expert".
 
Prosečna kirija za stan u Beogradu popela se na oko 450 evra. 
 
Samo deset evra više iznosi prosečna rata stambenog kredita. 
 
Iako otplata i rente i rate zahteva svojevrsnu finansijsku akrobaciju, ekonomisti kažu da je ipak isplativije i trajnije rešenje kupiti stan. Čak dve trećine stanova kupi se za gotovinu.
 
"Taj promet dobrim delom održavaju investitori, koji se pozicioniraju dugoročno na tržištu nekretnina, zauzimaju stabilno u ovom trenutku svoju poziciju i time štite vrednost svog bogatstva, to je neka sigurna luka u ovom trenutku", kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.
 
Međutim, sigurne luke nema za one koji bi stan da kupe na kredit. U protekloj godini, euribor je dva puta skočio i iz minusa premašio dva odsto. 
 
To se automatski prelilo i na kamate na kredite u evrima u Srbiji, pa je rata mnogima porasla bar 50 evra.
 
"Centralne banke će koristiti i dalje taj instrument, podizati referentnu kamatnu stopu koja pomera celu skalu kamatnih stopa, onda to uključuje i kamatne stope na stambene kredite i druge kredite koje banke nude, ali mi deluje da to neće biti značajno kao u prethodnoj godini, znači taj trend će se negde zakočiti, zaustaviti, ali će ostati na tom već relativno visokom nivou", rekao je Grubišić.
Željko Petrović, član Izvršnog odbora Banka Inteza, rekao je da se tražnja za stambenim kreditima polako hladi i ukupan iznos iz odobrenih kredita, tačnije broj kredita odobren tokom 2022. godine, jeste oko 20 odsto u broju kredita manje nego prethodne godine, koja je bila rekordna.
 
Petrović navodi da su za 2023. godinu oko 30 posto manja očekivanja u poređenju sa 2022. godinom.
 
Nema optimizma ni u računici o ceni kvadrata – nastaviće da rastu sve dok bude onih koji su spremni da je plate. Jer, kažu upućeni, i nikad masovnija stanogradnja ne uspeva da zadovolji zahteve tržišta.
  • micko

    09.01.2023 10:08
    Broj osvetljenih prozora nista ne govori. Katastar, udjite, pogledajte broj prodatih stambenih jedinica.
    Ono sto sto je jako zanimljivo to je beograd na vodi.
    Kada proverite u katastru prodatih nekretnina, postoji vise kategorija i razlicitih kvadratura, ali je zanimljivo to sto su cene npr 158.828, 299.828,,356.828... zatim 400.086, 559.086, 900.086 gde su poslednje tri cifre nezavisno od kadrature i ostalih uslova- iste i neki su pokazatelj!
    To direktno govori da je delidba novca jednostavna: Svi prodati stanovi koji se zavrsavaju na 828 idu meni, sve sto je prodato na zadnje tri cifre 086 idu bati, ostalo tati itd itd. Izvolite pogledajte na javnom uvidu, vrlo je lako
    Tacno se vidi da su suma sumarum neki stanovi prodati u neciju korist na osnovu sifre koja je u sklopu integrisana unutar prodajne cene.
  • @micko

    09.01.2023 08:42
    To je krajnje uprošćeno razmišljanje.
    Pitanje 1: zašto u skoro svim zgradama "useljenim" u poslenje recimo 4 godine nema više od 25-30% stvarno useljenih stanova? Hint: prođi uveče oko 20h pored i pogledaj broj osvetljenih prozora.
    Pitanje 2: koji su to marljivi pregaoci koji plaćaju 2000,2500,3000 kvm stana u rupi od grada koja nema regulisanu kanalizaciju ni ispravan gradski prevoz, gde vazduh smrdi, ali zato ima blata po trotoarima i smeće na sve strane?
    Pare se peru na kamare, i to rade "investitori"
  • Marija

    09.01.2023 08:07
    Hm
    Meni zaista nije jasno ko kupuje tolike stanove, pre svega na kredit? Većina radnika radi za platu od 60tak hiljada dinara na koji može dobiti najviše 60tak hiljada evra. Da bi kupio iole pristojan stan treba mu bar još toliko. Kako uštedeti 40-60hilkada evra? Realno, stan na kredit prosečan građanin ove zemlje u Novom Sadu, po ovim cenama, ne može da kupi. Otkud ljudima tolike pare za kupovinu nekretnine za keš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija