Građani češće pozajmljuju novac: Nema se za hranu i račune, po pozajmicu i kod banke

Pozajmice za svakodnevne troškove u prethodnih godinu dana uzimalo je 66,6 odsto građana koji su učestvovali u anketi Nove ekonomije.
Građani češće pozajmljuju novac: Nema se za hranu i račune, po pozajmicu i kod banke
Foto: Pixabay

Njih 30,5 odsto je reklo da nije zajmilo novac u poslednjih godinu dana, dok je ostatak naveo da nije zajmio u prethodnih godinu dana, ali da planira.

Nova ekonomija je sprovela anketu u kojoj je pitala građane da li su u poslednjih godinu dana zajmili novac kako bi pokrili svakodnevne troškove, od koga su zajmili i za šta. Anketu je popunilo oko 650 ljudi.

Građani su podeljeni kada se radi o subjektima kod kojih zajme ili planiraju da zajme novac: 34,4 odsto novac je pozajmilo od rodbine, 32,1 odsto od prijatelja, a 31,9 odsto je uzelo keš kredit kod banke (ili to planira da uradi).
 
Zbog čega su građani prinuđeni da zajme novac?
 
Da je "trenutna kriza" razlog za to što su morali da zajme novac, reklo je 75,4 odsto učesnika ankete.
 
Njih 14,5 odsto je navelo da "redovno pozajmljuje keš kredit za potrošnju", dok je najmanje onih (5,1 odsto) koji su novac zajmili zbog "nekog posebnog razloga, koji se ne tiče krize".
 
Nova ekonomija je deo građana koji je rekao da nije zajmio novac u poslednjih godinu dana, pitala "zašto nemaju potrebu za zaduživanjem".
 
Više od polovine njih (62,9 odsto) reklo je da "izbegava zaduživanje po svaku cenu", dok je 18,8 odsto je reklo da "ima dobre prihode".
 
Njih 8,1 odsto je navelo da su oni ti koji "pozajmljuju novac drugima", dok 6,15 odsto učesnika ankete kaže da "nema odakle da pozajmi novac".
  • Novosađanka

    06.01.2023 17:21
    bas
    A za petarde imaju? U Novom SAdu petarde na stotine svaki dan, mislim oko 300 dinara kostaju na komad, vatromet, koji kosta mislim oko 30000 din svako malo... Kako za to imaju para? Sto se tice hrane, Srbija je vrlo plodna drzava ali malo ko hoce da radi ili zivi van ova dva grada, uvozi se maksimalno isprocesirana hrana. Ukratko, drzava ne podrzava poljoprivrednike i proizvodjace hrane NIMALO a narod trosi pare na stetne budalastine kao cigarete i petarde i procesiranu losu hranu. A pozajmljuju za brasno, ulje, mleko. Objasnite mi logiku.
  • Bivsi_Detelinarac

    06.01.2023 16:06
    E sad
    Nije vam Slobodan bio dobar...
  • Plaćač poreza

    06.01.2023 14:00
    Plaćamo hranu kao i najbogatije zemlje Evrope, odeću i obuću skuplje nego te zemlje,struju više, gorivo više,samo tri zemlje u Evropi imaju plate niže od naših, ali su im bar cene svega nabrojanog niže od naših. Šta mi više čekamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.