FOTO: Slika na argentinskim novčanicama, inflacija je tolika da su bezvredne

Argentinska valuta toliko je poslednjih godina izgubila na vrednosti da je argentinski umetnik Serđo Giljermo Dijaz zaključio da mu je isplativo da slika čak i na novčanicama visokog apoena.
FOTO: Slika na argentinskim novčanicama, inflacija je tolika da su bezvredne
Foto: Pixabay
S obzirom na to da je inflacija prošle godine bila blizu 100 odsto, novčanica najvišeg apoena od 1.000 pezosa vredi 5,6 američkih dolara ili samo tri evra na paralelnim tržištima koja se obično koriste da bi se zaobišla kontrola kapitala.
"Sada ima smisla slikati na novčanicama najvećeg apoena ovde u Argentini. Kada naslikam sliku na novčanici, mogu je prodati za mnogo više nego što novčanica vredi", rekao je Dijaz u intervjuu za Rojters u severnom gradu Salti.
 
Rekao je da u svoja dela unosi teme inflacije i deprecijacije pezosa. Na novčanicama je naslikao slike koje se kreću od fudbalske zvezde Lionela Mesija koji drži pehar prvaka sveta do satiričnih slika o nagloj deprecijaciji pezosa poslednjih godina, zbog čega je 40 odsto stanovništva zemlje utonulo u siromaštvo.
 
 
 
Rekao je da njegov rad odražava život u ekonomskoj krizi.
 
  • Meta

    07.01.2023 15:12
    Treba da im dežurni komentatori a naročito jedan novinar odavde objasne da je slabljenje valute povoljno za njih kao što nas često uveravaju da dinar treba da oslabi da bi se privreda zemlje oporavila.
  • Milan

    07.01.2023 14:32
    Isplatilo bi mu se da slika i na svaki dan sve bednijih 1000 dinara.
  • Realista

    07.01.2023 14:20
    Dinkiću, pomozi im!
    Ovo je prilika da opet zablistaš u finansijama, povedi i onog Vlahovića, da vas ne gledamo kako mlatite budalaštine po ekonomskim forumima u regionu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin