Prošlu godinu u Srbiji obeležio uvoz radnika iz istočnih zemalja: Evo koja su zanimanja najtraženija

Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja, kažu u Infostudu.
Prošlu godinu u Srbiji obeležio uvoz radnika iz istočnih zemalja: Evo koja su zanimanja najtraženija
Foto: Pixabay
Prema podacima Infostuda, deficit radnih mesta bio je za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera. Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima.
Prema podacima ovog portala za oglašavanje poslova, u 2022. godini bilo 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao, dok je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 237.897. Takođe, prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022. godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.
Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.
 
Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike, kao i radnike u proizvodnji, dok su kandidati za zaposlenje najviše konkurisali na pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.
 
Analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.
 
Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto. Kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 odsto. Trećina kandidata je imala do pet godina iskustva, a svaki peti od pet do 10 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija