Gde je pronađeno veliko nalazište zlata o kojem Vučić govori?

Otkako je predsednik Aleksandar Vučić još sredinom decembra naveo da je u jednoj "siromašnoj opštini na jugoistoku zemlje" pronađeno veliko nalazište zlata, trajala su licitiranja gde je to tačno.
Gde je pronađeno veliko nalazište zlata o kojem Vučić govori?
Foto: Pixabay
Kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) zvanično je saopštila pre nekoliko dana da su nadomak njenog projekta "Timok Gold" na lokalitetu Čoka Rakita (Homolje, opština Žagubica) pronađeni zlato i bakar, "među drugim uzorcima visokog kvaliteta", piše Nedeljnik.
Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta "Timok Gold", a sa 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata (Au) i 0.11% bakra, kaže se u saopštenju.
"Preliminarni metalurški testovi ukazuju da je izdvajanje zlata veće od 93%. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu", naveli su analitičari iz grupe Stifel.
 
Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom kvartalu 2022. U isto vreme, i analitičari kompanije Canaccord Genuity naveli su da "stvari postaju jako slatke u Čoka Rakiti", dodaje Nedeljnik.
 
Kako su sredinom decembra pisali mediji, predsednik Vučić je objavio da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata. Početkom januara je dodao da je nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije.
 
"Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo", rekao je Vučić, ali i dodao da će opština "doslovno procvetati, te da je u njoj pronađeno mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki".
 
"Da sam birao bolju opštinu, ne bih je našao. U pitanju je jugoistok Srbije. Ta opština će procvetati", zaključio je predsednik Srbije.

Teme

zlato
  • DžiajDžo

    20.01.2023 15:57
    hoćemo odmah sve da spiskamo?
    Ili malo po malo?
    Pitam za Djuru.

  • Salamander

    20.01.2023 15:18
    Pores nacionalnog stadiona
    Odmah pored parkirališta za leteće Mercedese

  • Zlatko

    20.01.2023 13:41
    Vidim neki bi voleli da Srbija propadne samo zato što je AV na vlasti.
    Bar kada ste vi u pitanju ne znam šta bi se promenilo da neko drugi dođe na vlast? Vama bi on i onako bio isti kao Vučić možda još i gori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.