Počeo da važi novi embargo na rusku naftu - kako će se to odraziti na Srbiju?

Ograničenje cena ruskih naftnih derivata, koje su uvele G7, EU i Australija, stupilo je danas na snagu.
Počeo da važi novi embargo na rusku naftu - kako će se to odraziti na Srbiju?
Foto: Pixabay
Evropski uvoznici su već smanjili ruski udeo u uvozu naftnih derivata na 27 odsto u decembru sa više od polovine pre početka rata u Ukrajini, javio je AP.
Američki dobavljači su istovremeno povećali isporuke na rekordne nivoe, sa 34.000 barela dnevno na početku 2022. na 237.000 barela dnevno do sada u januaru, navodi S&P global.
Novi kapaciteti rafinerija, koji će ove godine biti pušteni u rad u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji i sledeće godine u Omanu, takođe mogu pomoći u zameni ruskih naftnih derivata. Indija je još jedan potencijalni izvor za naftne derivate, a Rusija, s druge strane, mora da nađe nove kupce, ukazuje američka agencija.
 
Globalna tržišta će morati da se prilagode novonastaloj situaciji posle ograničenja cena ruskih naftnih derivata i moglo bi doći do kratkotrajnog skoka tih cena, upozoravaju analitičari. Tankeri će imati duži put transporta do Evrope iz SAD, Bliskog istoka ili Indije nego iz ruskih luka na Baltičkom moru.
 
Povećanje cena goriva je glavni faktor za veliki skok inflacije u Evropi.
 
Đedović: Zabrana uvoza ruskih derivata neće uticati na naše tržište
 
Građani nemaju razloga da strahuju zbog zabrane uvoza ruskih derivata morskim putem koja je stupila na snagu danas i kao što sankcije EU od 5. decembra na uvoz sirove nafte nisu izazvale veća pomeranja na našem tržištu, tako se ne očekuje ni da će nas ovaj novi paket sankcija ugroziti, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
 
"Naša zemlja je dobro snabdevena, lane smo povećali količine i zalihe naftnih derivata za 54 odsto u odnosu na 2021. godinu i nastavićemo da ih povećavamo. Takođe smo u januaru obavili inspekcijski nadzor svih obaveznih kao i operativnih rezervi koje ad hok proveravamo, što ćemo i da nastavimo, i pored malih ispravki sigurni smo da je sve u redu i da imamo onaj nivo rezervi koji piše na svim izveštajima", rekla je Đedović za Tanjug.
 
Ministarka je istakla da će Srbija nastaviti da obezbeđuje dodatne količine dizela i drugih naftnih derivata iz uvoza i navela da se ovog proleća završava izgradnja 40.000 tona skladišnog prostora u Smederevu, a naredne godine još toliko.
 
"Tako ćemo već za godinu dana imati dodatnih 80.000 tona skladišnog prostora što će svakako doprineti i daljoj budućoj, većoj količini zaliha što je svakako u interesu i države i građana. Sve ovo se radi kako bi tržište bilo stabilno i kako nikakva pomeranja na svetskom tržištu ne bi mogla da nas ugroze, bar za jedan duži period, dok ne nađemo alternativna rešenja, a ja za sada ne vidim da će ovo ugroziti naše tržište", rekla je Đedović.
 
Kakve su prognoze za Srbiju?
 
Da zabrana ruskog dizela ne bi trebalo da značajno utiče na srpsko tržište jer su se kompanije pripremile, a rafinerija u Pančevu proizvodi dovoljno dizela za naše potrebe, smatra i profesor FEFA Goran Radosavljević. On je istakao da Srbija proizvodi oko 80 odsto svojih derivata te da je tokom dosadašnjih sankcija nešto smanjen nivo uvoza derivata, a istovremeno je i dalje na snazi zabrana izvoza dizela.
 
"U suštini ne bi trebalo ove sankcije značajano da utiču na nas. Deo dizela uvozimo iz regiona, Mađarske, Rumunije, Bugarske, ali postoji dovoljan kapacitet Rafinerije u Pančevu da se proizvede dovoljno dizela za tražnju u Srbiji", rekao je Radosavljević.
 
Objašnjava da se sankcije odnose na zabranu uvoza dizela, odnosno derivata iz Rusije, ili koji su poreklom iz Rusije, a pomorskim putem.
 
 
"To će usloviti jedan mali nedostatak dizela na evropskom tržištu, mada je Evropa pripremajući se za stupanje na snagu ove zabrane već značajno smanjila količinu dizela koji uvozi iz Rusije", rekao je on.
 
Dodao je da je dizel iz Rusije pre sankcija bio polovina ukupnog uvoza EU dizela, dok je sada je ruski dizel smanjen na 25 do 27 odsto.
 
"Verovatno će posle stupanja na snagu nove zabrane to biti još više smanjeno", ocenio je on.
 
Radosavljević kaže da ograničenja koja EU uvodi Rusiji već utiču na nas jer je cena dizela na tržištu Mediterana, što je referentna cena za Srbiju, značajno viša nego što bi normalno bila pri ovoj ceni sirove nafte.
 
"Ona je viša za oko 40 dolara u proseku i EU pokušava to da sada spreči ograničavanjem cene dizela na negde oko 100 dolara po barelu, nego oko 800 dolara po toni", kaže Radosavljević.
 
Dodaje da su očekivanja da će u narednim mesecima padati cena, i navodi da je aprilska cena već za 100 dolara manja nego februarska.
 
Radosavljević ocenjuje da je tržište u ovom trenutnku prilično neizvesno, i da cene derivata idu gore dole, na šta utiču neki drugi faktori poput smanjenja proizvodnje dizela zbog veoma niskih temperatura u SAD, što je donelo rast cena dizela iako cene nafte stagniraju.
 
Govoreći o poziciji krajnjih potrošača, građana pre svega, Radosavljević ističe da će oni kao i uvek sve platiti, i dodaje da već plaćaju.
 
"Vidi se po tome da je pet najvećih naftnih kompanija na svetu prijavilo rast profita u 2022. godini koji je gotovo duplo veći nego drugi istorijski najveći profit. To su stotine milijardi evra profita i to se prelilo u džepove kompanija pa mnoge države razmišljaju kako da ih dodatno oporezuju i uzmu deo ekstraprofita", navodi on.
 
Na pitanje o proceni cena derivata u Srbiji kaže da ne očekuje da nešto značajno cena ode gore od nivoa koji je trenutno, ali ni da ide ispod njega.
 
 
"Sada je ključno pitanje u kom trenutku će država Srbija pustiti da se cena derivata ponovo tržišno određuje". zaključio je on.
Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, EU i Australija uveli su ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Mera sledi nakon ranijeg ograničenja cene ruske nafte, za koju su EU, G7 i Australija postavili gornju granicu cene sirove nafte od 60 dolara po barelu od 5. decembra.
 
Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cena od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, uglavnom dizel, i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što su mazut i prerađena nafta.
 
G7 je saopštila da će u martu revidirati odluku o ograničenju cene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. decembra.

Teme

nafta
  • Aleksej

    06.02.2023 06:28
    Srpska Nepismena Stranka
    "Negre: Zabrana uvoza ruskih derivata neće uticati na naše tržište"

    Znaci - hoce.
  • Vox populi

    06.02.2023 00:03
    Znamo tačno kako će se odraziti, poskupeće, isto se desi i kad cene sirove nafte skoče i kad padnu.
  • РУС

    05.02.2023 23:41
    Русија Русима
    Русија Русима а не Србима молио бих Србе да нам се не мешају у нашу Руску ствар
    Хвала Здравствујте

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.