Kod trgovine polovnim automobilima najveća poreska utaja, lažne fakture česta praksa

Poreska uprava Republike Srbije naplatila je u januaru 194,2 milijarde dinara raznih poreza, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine, povećanje od 16,8 odsto.
Kod trgovine polovnim automobilima najveća poreska utaja, lažne fakture česta praksa
Foto: Pixabay
Isto se odnosi i na naplatu poreza na dodatu vrednost, koja je je u januaru 2023. godine iznosila 63,3 milijarde dinara, što je za 24,2 odsto više nego u istom 2022, prenosi Politika.
Ostvarena naplata i svih drugih poreza od početka godine pokazuje rast u odnosu na isti period protekle godine, potvrđuju Politici iz Poreske uprave. Ističu da je trend konstantnog rasta naplate prisutan u poslednjih deset godina, tako da je naplata prihoda od 2014. godine porasla za 102,8 procenta.
Poreznici ostvaruje značajne rezultate u borbi protiv poreskih utaja i sive ekonomije, na taj način direktno štiteći budžet Srbije.
 
Najčešći pokušaji utaje poreza su kod poreza na dodatu vrednost i poreza na dobit pravnih lica, koji u ukupno utajenom porezu u januaru 2023. godine učestvuju sa 57,38 odsto.
 
Najveće poreske utaje su otkrivene u oblasti trgovine na veliko i malo (uvoz robe široke potrošnje iz evroazijskih zemalja, trgovina polovnim automobilima, mobilnim telefonima i opremom za mobilne telefone), nelegalnog prometa akciznih proizvoda, po osnovu trgovine putem interneta i kurirskih službi, kao i u oblasti usluga gde postoji veliki obim nelegalnih tokova gotovog novca (građevinarstvo, saobraćaj, usluge čišćenja…)
 
Najzastupljeniji način poreskih utaja je korišćenje lažnih faktura o navodno izvršenom prometu dobara i usluga, koje se koriste za neosnovani povraćaj poreza na dodatu vrednost, kao i za neosnovano uvećanje troškova, čime se umanjuje obaveza poreza na dobit pravnih lica i oštećuje drćavna kasa.
Uočeno je objašnjavaju u Poreskoj upravi, da privredni subjekti na osnovu lažnih faktura, bez ostvarenog prometa dobara i usluga, uplaćuju visoke iznose novčanih sredstava na tekuće račune preduzetničkih radnji, koji taj novac podižu sa računa i, uz zadržavanje određene provizije, vraćaju uplatiocima. U redovnim kontrolama poslovanja preko elektronskih fiskalnih uređaja i poštovanja radno-pravnog statusa zaposlenih, u januaru mesecu ove godine, poreznici su zbog utvrđenih nepravilnosti izrekla meru privremene zabrane obavljanja delatnosti kod 297 poreskih obveznika.
 
Zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja, ova mera je izrečena u 211 slučajeva, dok je kod 84 poreska obveznika utvrđeno kršenje radno-pravnih propisa (takozvani „rad na crno“).
 
Pri kontrolama benzinskih stanica, u istom periodu, utvrđene su nepravilnosti kod dva poreska obveznika, i to - u jednom slučaju zbog neevidentiranja prometa preko fisklanog uređaja, dok je kod drugog poreskog obveznika utvrđeno kršenje radno-pravnih propisa.
  • Znanje

    17.02.2023 11:45
    Vi sto govorite po kojim cenama se fakturisu polovni automobili nemate pojma da se porez na prenos apsolutnih prava svakako placa na katalosku vrednost automobila kao i kad uvozite automobil isto sve ide po katalogu koji odredjuje drzava. Taj porez sto vi upisete u kupoprodajni ugovor je nebitan.
  • Pera Ždera

    16.02.2023 13:04
    Gde se pare troše?
    I to što se naplati, gde ide? Hranimo bagru i pomažemo im u pljački naših rođenih para.
    Koliko je veliki deo koji plaća uredno, a koliko koji ne plaća, a koliko oni koji su na budžetu. Treba staviti prst na čelo i razmisliti zašto ja plaćam, Pink i BWF ne plaća. Zašto se nekom dozvoljava da ne plati, briše dug i reprogramira u beskonačnost, a nekom ne. Tu je srž svih problema.
  • Sns

    16.02.2023 12:54
    Brlog
    Ajdemo udrimo na prodavce polovnih automobila. Citav proces kupovine i registracije im omogucava da ne prijavljuju stvarnu ostvarenu prodajnu cenu. Mi za kupovinu uvezenog polovnog automobila nismo dobili ni jedan papir, racun i slicno. Samo saobracajnu na moje ime. Kome i koliko sam platila nisam dobila i tako kazu da je procedura. Auto sam licno proveravala i sve je regularno. Porez i naplata nije moj problem. Ko to uopste dozvoljava? Ne osudjujem prodavca, on pliva u tim vodama koje drzava tolerise. Ali opet su gradjani nevaljali…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.