EU će "za dlaku" izbeći recesiju

Ekonomija Evropske unije izbeći će ove godine "za dlaku" recesiju od koje mnogi strahuju.
EU će "za dlaku" izbeći recesiju
Foto: Pixabay
Inflacija popušta, a cene gasa nastavljaju da padaju, utirući tako put ekonomskom učinku boljem od očekivanog, navela je Evropska komisija u najnovijem izveštaju.

Evropska komisija prognozira da će EU u celini imati stopu rasta od 0,8 odsto u 2023. godini.

Među 27 država članica, Švedska je jedina koja pokazuje negativan broj za ovu godinu (-0,8 odsto), dok ostale imaju ograničen, ali pozitivan rast. Nemačka i Italija, dve zemlje koje su bile veoma zavisne od ruskih energenata i za koje se očekivalo da će pasti u duboku recesiju, prognozirale su stope rasta od 0,2 odnosno 0,8 odsto.
 
Što se tiče inflacije, Evropska komisija veruje da je rekordni vrhunac prošao i da će cene postepeno pratiti trend pada koji je počeo krajem prošle godine,
 
Predviđeno je da će inflacije u evrozoni pasti na 5,6 odto u 2023. i na 2,5 osto u 2024. godini, čime će se ta cifra približiti godišnjem cilju od dva odsto koji je postavila Evropska centralna banka.
 
Ipak, upozorava EK, bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene energenata i hrane "još nije dostigla vrhunac".
  • Озро

    18.02.2023 09:56
    Ма ЕУ ни Бог не може помоћи док су вазали САД и дубоке државе која их чини зависним.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija