Vlada Srbije, Mercedes i Rio Tinto dogovaraju izgradnju fabrike automobila - sve zavisi od litijuma

Mercedes, Rio Tinto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, saznaje Demostat.
Vlada Srbije, Mercedes i Rio Tinto dogovaraju izgradnju fabrike automobila - sve zavisi od litijuma
Foto: Pixabay
Vrednost projekta u kojem učestvuje EBRD je 2,5 milijardi evra. Automobili proizvedeni u fabrici u Srbiji trebalo bi da koriste baterije od litijuma, koji će iskopavati australijsko-britanska kompanija Rio Tinto, prenosi Demostat.

Vlada Srbije pregovara sa nemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i evropskom finansijskom institucijom o realizaciji projekta koji podrazumeva izgradnju fabrike električnih automobila.

Prema informacijama Demostata, pregovori se bliže konačnom dogovoru. Potencijalna investicija, kako se navodi, zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu.

I portal Nova.rs objavio je da je na decеmbarskom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, sa predstavnicima Mercedesa, kompanije Rio Tinto i EBRD, a povodom "velike investicije koja bi trebalo da stigne u Srbiju", dogovoreno da ugovor bude potpisan krajem februara, a da će javnost sve informacije o ulaganju dobiti u martu. Prema nezvaničnim informacijama portala Nova.rs, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vredan je - oko 2,7 milijardi evra.
 
Demostat navodi da bi odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije Evropske banke za obnovu i razvoj, bila jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide - ka Zapadu. Dolazak nemačkog giganta iz Štutgarta poslao bi snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje.
 
Međutim, uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, svakako je postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji, piše Demostat.
 
Dolazak Mercedesa može biti i deo "šargarepe", koja je obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za KiM.
 
Evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu, kako se navodi, jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko evropski plan ne prihvati, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu. Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede.
 
Dolazak Mercedesa u Srbiju ovog puta neće se zadržati samo na propagandi vlasti, kao u slučaju saradnje nemačke kompanije i srpskog Ikarbusa već će, ukoliko do potpisivanja ugovora dođe, dogovoreno biti i realizovano, tvrdi izvor Demostata.
 
To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat "Jadar" početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista.
 
Demostat je ranije pisao da će, ako se u Srbiji bude eksploatisao litijum, uslov Vlade Srbije biti izgradnja fabrike baterija i fabrike električnih automobila. Tada je navedeno da Srbija neće dozvoliti eksploataciju litijuma samo da bi se izvozio u druge zemlje. Takođe, Demostat je pisao da ne postoje garancije da će se odustati od saradnje sa Rio Tintom, ali i da je otvorena mogućnost da država nađe novog partnera, čija reputacija nije narušena kao u slučaju britansko-australijske korporacije, koja se na svetskom nivou suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu.
Da Rio Tinto ne odustaje bilo je jasno i nakon što je Rojters preneo izjavu izvršnog direktora kompanije koji je u decembru prošle godine na brifingu za investitore u Sidneju rekao da "Jadar" predstavlja "neverovatnu vrednost" i da kompanija nije odustala od iskopavanja u Srbiji. Takođe, iz kompanije Rio Sava ne negiraju da je nastavljen otkup zemljišta u okolini Loznice, iako je projekat navodno obustavljen. Pored toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku da istakne kako je nezadovoljan činjenicom da se od iskopavanja litijuma u Srbiji i saradnje sa Rio Tintom odustalo.
 
Inače, kompanija Rio Tinto već je sarađivala sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj 2015. godine na projektu podzemnog rudnika bakra u Mongoliji.
 
EBRD u Srbiji, pored ostalog, pruža i podršku javno-privatnim partnerstvima i koncesijama.
  • Novosađanin

    27.02.2023 11:39
    @Cccc

    A nego ko je stvorio tu rupu nego radikali izbosne?
  • Ralle

    26.02.2023 14:06
    A kineske gume kod Zrenjanina u sred ravnice..to su nam vrane mozak popile..sva automobilska industrija i prljave tehnologije...sta je ovo ljudi.....bolje lesnike posaditi pa zamoliti nutelu da dodje..kao sto neko rece..
  • Cccc

    26.02.2023 13:03
    Mogu sve da izdaju. Al republiku Srpsku nece, jel radikali potonji sns nije je ni stvarvo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.