Država "Srbijagasu" daje garanciju za kredit od 225 miliona evra

Država će dati garanciju za kredit "Srbijagasu" u iznosu od 225 miliona evra uvećanog za iznos kamate i troškova, vidi se iz predloga zakona koji je Vlada Srbije dala skupštini na razmatranje.
Država "Srbijagasu" daje garanciju za kredit od 225 miliona evra
Foto: 021.rs

Srbija se time obavezala da će platiti dug "Srbijagasa" ukoliko javno preduzeće ne izmiri dug u roku do mesec dana od dospeća kredita, piše Nova ekonomija.

Zbog toga u svakom u republičkom budžetu već mora da bude obezbeđen novac za plaćanje ovih potencijalnih dugovanja.

Vlada je odlučila da garanciju za dug "Srbijagasa" zbog energetske krize i visokih cena uvoznog gasa, navodi se u obrazloženju predloga zakona.
 
Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđeno je da Vlada može da odluči da izda garancije "radi očuvanja finansijske stabilnosti, sprečavanja nastupanja ili otklanjanja posledica vanrednih okolnosti" u iznosu od 120 milijardi dinara (više od milijardu evra).
 
Novac koji u budžetu bude predviđen za davanje garancija ne ulazi u deficit. Međutim, takve garantovane kredite javna preduzeća ranije po pravilu nisu vraćala, pa su tako ove vrste garancija verovatni budući trošak poreskih obveznika, na šta je upozoravao i Fiskalni savet.
  • @Bane

    06.03.2023 14:48
    Ti i ostali preduzetnici placate gas po 125$ za 1000m3 gasa , koji se nabavlja za 480$ …
    razlika je ovo sto drzava sada placa
    Sta ti tacno nije jasno, preduzetnice ?
  • Branka Bajića 9

    06.03.2023 12:48
    Država dala SrbijaGasu 225 mil
    Ovi sto vise kradu ,dobijaju sve više novca od države
  • Bane

    06.03.2023 10:31
    Bane
    E kada bi dala garancije za preduzetnike gde bi nam bio kraj?! Daju pare i garancije za tudju firmu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija