Uprkos sankcijama, bogati Rusi još bogatiji

Uprkos sankcijama Zapada i ratu u Ukrajini, najbogatiji Rusi uglavnom su nastavili da uvećavaju svoje bogatstvo, navodi agencija Blumberg u svom "Indeksu milijardera".
Uprkos sankcijama, bogati Rusi još bogatiji
Foto: Pixabay
U danas objavljenom preseku ističe se da je najbogatiji Rus i dalje Vladimir Potanjin, koji poseduje nešto više od trećina akcija rudnika "Norilsk nikl".
 
Njegovo bogatstvo početkom marta iznosilo je 28,4 milijade dolara i on je među retkim ruskim milijarderima koji su u prva dva meseca ove godine imali gubitke, pošto je izgubio 178 miliona dolara.
Direktor, presednik i najveći akcionar gasne kompanije Novatek Leonid Mihelson nalazi se na drugom mestu sa 25,1 milijardom dolara, a u januaru i februaru je zaradi 593 miliona dolara.
 
Predsednik i većinski akcionar Novolipecka, jedne od četiri najveće čeličane u Rusiji, Vladimir Lisin od početka godine je uvećao bogatstvo za 1,05 milijardi dolara i sada raspolaže sa 20,9 milijardi.
Glavni akcionar i predsednik Severstala, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika, Aleksej Mordašov ima bogatstvo od 20,1 milijardu dolara, a od početka godine ga je uvećao za 1,39 milijardi.
 
Peti je Ališer Usmanov, koji je zaradio 958 miliona dolara u protekla dva meseca, nakon čega njegovo bogatstvo iznosi 19,4 milijarde.
 
Bivši prvi čovek Lukoila Vagit Aleksperov u januaru i februaru ove godine zaradio je čak 2,53 milijarde dolara i bogatstvo mu se sada procenjuje na 17,9 milijardi.
 
Bivši vlasnik američkog NBA kluba Bruklin netsa Mihail Prohorov ove godine je zaradio 578 miliona dolara i sada raspolaže sa imovinom vrednom 13,8 milijardi.
 
Industrijalac Andrej Melninčenko ima 12,7 milijardi, a ove godine bogatstvo je umanjio za 425 miliona.
 
Deveti najbogatiji Rus je Genadij Timčenko sa imovinom vrednom 11,8 milijardi, a u prva dva meseca ove godine ostao je bez 1,1 milijardu.
 
Desti je jedan od osnovača Alfa grupe Mihail Fridman sa bogatstvom od 11,6 milijardi dolara, koje je u 2023. uvećano za 306 miliona.
  • Paja

    07.03.2023 13:41
    omg
    Sankcije su za sirotinju,posten narod,za one koji imaju milijarde i milione nema te prepreke koju ne mogu zaobici...Vidimo zapravo sankcije Rusiji kako deluju,pa to je sprdnja nevidjenih razmera,cigare sobranje ne smem iz Rusije da uvezem ali smem iz Poljske iste ruske...
  • Kinžal

    07.03.2023 13:17
    A tek koliko će Rusi imati para, ako se nastavi globalno otopljavanje, pa se otvori severni morski put za trgovinu Istok-Zapad. Sada je taj put zaleđen, ali ako se otopi odoše sve pare za morski prolaz Rusiji.
  • Svet

    07.03.2023 11:03
    @Laloš
    Možemo se slobodno kladiti da... već su sve to obišli i da će ako budu hteli otići opet veoma brzo a za to vreme će obići Južnu Ameriku Rio, Buenos Aires i Montevideo možda najlepše gradove na svetu. Obići će i meksiko a bez ikakvog problema i Tajland, Indoneziju (Bali i sl.), Kinu a bisere afrike će potom. Samo zatucani laloš misli da su svet Beč, Pešta i Pariz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.