Država neće dozvoliti da se mleko prosipa, veće subvencije za stočarstvo

Subvencije po hektaru ostaju 6.000 dinara uz dodatnih 3.000 dinara za gorivo, rekla je ministarka Jelena Tanasković na Kopaonik biznis forumu.
Država neće dozvoliti da se mleko prosipa, veće subvencije za stočarstvo
Foto: Pixabay

Kaže da je unapređenje stočarstva strateški cilj države, te da će raditi na većem korišćenju podsticaja Evropske unije i Svetske banke kao i investicionih subvencija Razvojne agencije Srbije, koje će ove godine prvi put biti na raspolaganju poljoprivrednicima, prenosi RTS.

I poljoprivredni panel na Kopaoniku počeo je osvrtom na kovid krizu i rat u Ukrajini. Poremetili su tržište mleka, ali država više neće dozvoliti da se prosipa. Zaštitiće stočarstvo većim subvencijama, za koje resorna ministarka Jelena Tanasković kaže, omogućavaju ulazak u proizvodnju i onima bez početnog kapitala.

"Ja mislim da je nikad bolji momenat za to. Sad vam država pomaže pa možete da kupite dva grla za novac jednog. S druge strane, uđete brzo u tok subvencionisanja. Ako kupite steonu junicu dobićete 170.000 dinara povrat od države, vrlo brzo čim se ona oteli dobićete 30.000 i onda ulazite za mesec-dva već u ciklus mlečni", kaže ministarka Tanasković
 
Kaže da poljoprivrednici najviše drže do državnih subvencija, ali da će raditi na tome da više koriste davanja iz evropskih fondova i Svetske banke. Posebno ukazuje na krovnu investicionu uredbu Razvojne agencije Srbije.
 
"Prvi put će ove godine poljoprivredna gazdinstva, odnosno farmeri,  moći da konkurišu u razvojnoj agenciji za sredstva i moram da kažem da će od 100.000 evra do milion evra imati povrat od 50 odsto", kaže ministarka.
 
Da Srbija ne treba da diže ruke od stočarstva smatraju i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. U isto vreme ukazuju na evropski Grin dil koji podstiče proizvodnju koja ne zagađuje – poput namirnica na bazi biljnih proteina.
 
"Ako se tržište organske hrane udvostručilo sa 20 na 40 milijardi, ako je za alternativne proteine, a mi možemo da proizvodimo puno toga, očekuje se veliki rast na 7 posto od ukupnog tržišta proteina i da vratimo stočni fond", kaže Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj.
"Ovo su vam sve izvozne grane koje mogu da promene bilansnu sliku da nemamo svake godine manji udeo suficita u odnosu na ukupnu trgovinu", kaže Ždrale.
 
Ministarka najavljuje i početak rada Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka narednih meseci. Država je već otvorila namenski račun da tu uslugu može i da naplati.
  • Miroslav kovacevic

    11.03.2023 14:03
    Mleko
    Krava koja ima srednju proizvodnju donese neto zaradu od 3000000.00dinara .sa cenom mleka od 75
    .dinara
  • Pićuka

    09.03.2023 17:44
    Prvo prospeš mleko da bi se neki debil iz "države" napravio pametan.
  • Banaćanin

    09.03.2023 12:17
    Nećete verovati, sredinom 90-ih čovek je zaklao 20 krmača, jer nije imao računa.Sve je otišlo u kobasice!
    Na stočnoj pijaci, parkiran Tamič.Pitam , pošto su prasići? On odvovara: Čekam kraj pijace, jer prvo domaći da kupe, posle ja sve otkupljujem i nosim na Ibarsku u resotrane. Kupio sam prase, otišao. E, to su bila vremena. Čovek je bio fer, jer i domaći su mu rekli prodaćemo, ali prvo da namirimo ovdašnje kupce.
    Isti dan, ista pijaca,jednom prodavcu je iskočilo prase.On ga je jurio i bar 4-5 puta šutnuo nogama, dok ga nije uhvatio.
    Zamislite, posle vi dođete i kupite to išutirano prase za tov!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.