Forbs stavio banku koja je bankrotirala na 20. mesto liste najboljih

Američki magazin "Forbs" stavio je na godišnju listu najboljih američkih banaka Banku Silicijumske doline (SVB) na 20. mesto, a ta banka je ove sedmice bankrotirala.
Forbs stavio banku koja je bankrotirala na 20. mesto liste najboljih
Foto: Beta/AP
"Forbs" je 14. februara objavio svoj 14. redovni godišnji popis najboljih američkih banaka, a kao osnovne kriterijume pri sačinjavanju popisa razmatrali su rast, kreditni kvalitet i profitabilnost da bi rangirali 100 najvećih banaka od najboljih do najgorih.
Kolaps SVB je drugi najveći bankrot jedne finansijske institucije u storiji SAD i najveći bankrot američke banke od 2008. godine.
SVB je sada pod kontrolom američke Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC), a njena imovina je zaplenjena.
 
Banka, osnovana 1983. godine, osigurala je finansiranje za gotovo polovinu američkih tehnoloških i zdravstvenih kompanija.
 
Prema podacima Forbsa, SVB je na kraju prošle godine imala 213 milijardi dolara vrednu ukupnu imovinu. Federalna agencija za osiguranje depozita saopštila je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara koji se drže u toj banci.
  • Brka

    13.03.2023 12:34
    @komentar

    "U Americi banka ne mora da ima pare da bi ih davala na zajam. Kredite daju elektronski, ukucavanjem cifri, iako te pare realno nemaju. Kako takav sistem moze da opstane."

    Isto je tako u celom svetu, bukvalno u svakoj banci u svakoj državi. Banke nisu ljudi i domaćinstva, banke su kompanije i to kompanije koje delimično pokriva država (zato postoji procenat obavezne rezerve koji u našem slučaju banka uplaćuje NBS). Da li stvarno misliš da onaj bankarski službenik za svaki kredit koji odobri proveri da li je banka likvidna / "ima realno pare" u trenutku u kome ga odobrava? Baš svaki, bilo da je 5000 evra ili 500.000 evra?

    Naravno da ne. Ceo sistem funkcioniše na poverenje. Kada poverenje nestane, tada nastupi juriš na banku i banka bankrotira.
  • Fantom

    13.03.2023 01:51
    The FED has spoken...
    Izdvojili 25mlrd $ da pokriju gubitke banaka. Prevod: upravo su se obavezali da pokriju svaki tupavi i loš kredit ikada izdat za neku glupost, a to nije u milijardama, već hiljadama milijardi. Hiperinflacija lutko i to u $$. Kapitalizam znači da oni koji prave loše investicije propadnu. Od 1987, bukvalno svaku zavitlanciju pokrivaju parama. Ovime su i svim dužnicima potpisali smrtnu kaznu, jer inflacija sada ne da će da leti, nego ide vorp speed-om, a vaše plate u suprotnim smeru. Inače, propala im još jedna banka.. I svaki put kada mi neko kaže kako na zapadu vlada kapitalizam, povratim šta sam jeo od prošlog meseca. Zbog ovakvih stvari izbijaju revolucije. Takodje, nadam se da je sada i hipsterima jasno zašto im treba pokorena i opljačkana Rusija, da bi kao parazit našli novu žrtvu. Nas će da sažvaću i pljunu dok trepneš, jer nas je ovaj naš prodao još pre 10 god. I zaboravite na priče o slobodi, zlim Rusima i sl. Sve je ovo biznis, što bi rekao M. Corleone... Killing is their business and business is good...
  • komentar

    12.03.2023 22:14
    U Americi banka ne mora da ima pare da bi ih davala na zajam. Kredite daju elektronski, ukucavanjem cifri, iako te pare realno nemaju. Kako takav sistem moze da opstane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.