Tomašević: EPS na putu energetske tranzicije planira investicije od 8,5 milijardi evra

Energetska tranzicija je neminovna i Elektroprivreda Srbije (EPS) na tom putu planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, rekao je vršilac dužnosti direktora EPS Miroslav Tomašević.
Tomašević: EPS na putu energetske tranzicije planira investicije od 8,5 milijardi evra
Foto: Pixabay
Svaka država ima svoju specifičnost i ne sme se ići prečicama koje će ugroziti energetsku stabilnost, naveo je Tomašević, dodajući da je EPS državna kompanija i prvenstveno okrenuta tome da snabdeva električnom energijom privredu i domaćinstva.
Idemo u zelenu tranziciju i planirali smo velike investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine. Plan je da do 2035. godine EPS smanji CO2 emisije za 25 odsto do čak 30 odsto u poređenju sa emisijama iz 2019. godine, najavio je on, objavljeno je na sajtu EPS.
To ćemo postići povlačenjem starih i uvođenjem novih proizvodnih kapaciteta, a jedan od njih biće reverzibilna hidroelektrana Bistrica, predvideo je Tomašević.
 
Tomašević je istakao da EPS ima podršku i odličnu saradnju sa EU investicionim fondom za Zapadni Balkan od kojeg je dobio grantove od gotovo 50 miliona evra za projekte obnovljivih izvora energije.
 
On je najavio da će EPS menjati stara postrojenja koja rade na ugalj novim, a da već u septembru ili oktobru počinje da radi novi blok od 350 MW na lignit koji će biti po svim evropskim standardima. 

Teme

EPS
  • Plaćač poreza

    25.03.2023 11:11
    Smenjena tužiteljka Bojana Savović bi trebalo vama da se bavi nekoliko godina.
  • Realista

    25.03.2023 07:29
    opet kredit...
    Znači zadužiće srbiju sa 8,5 milijardi evra, to mu dođe dodatnih 1250 evra po stanovniku - čak i tek rođenim bebama!
  • Voki

    24.03.2023 09:30
    Sta ga kosta obecati,on samo koristi vokabular predsednika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija