Četiri stvari koje treba da znate pre nego što podignete stambeni kredit

Svaki kredit koji podižete kod banke treba da bude dobro "odmeren", tj. da dobro procenite da li će vam isti rešiti neki finansijski izazov ili će vam stvoriti dodatni problem.
Četiri stvari koje treba da znate pre nego što podignete stambeni kredit
Foto: Pixabay
Tako bi trebalo da bude, bez obzira da li podižete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, piše portal Kamatica.
Podizanje kredita bez prethodnog promišljanja, provere i upoređivanja ponuda može da bude problematično naročito ako se podiže stambeni kredit. Jer, kao što verovatno već znate, stambeni kredit, kada ga jednom kupimo od banke, postaje naš životni saputnik tokom više decenija.
Zbog toga, pre nego što se odlučite za kupovinu stambenog kredita i rešavanje svog stambenog pitanja, potrebno je da prvo imate nekoliko osnovnih informacija u vidu:
 
- Možete se zadužiti i dinarima ili u evrima - u ponudama banaka u Srbiji postoje stambeni krediti i u dinarima i u evrima. Važno je znati da se oba otplaćuju u dinarskim ratama. Ukoliko pročitate da je kredit indeksiran u evrima, to znači da se plan otplate pravi u evrima, ali se kredit otplaćuje u dinarima.
 
- Stambene kredite u svojoj ponudi ima velika većina banka u Srbiji - velika ponuda ponekad može i da zbuni, ali je i prednost: imate veće šanse da prođete povoljnije.
 
- Tri vrste kamata - u ponudi su fiksna, varijabilna i kombinovana kamatna stopa za stambene kredite. Nemaju sve banke sve vrste kamata u ponudi, a dobro je znati da čak i fiksna kamatna stopa kod stambenih kredita nije uvek fiksna, tj. može se menjati tokom perioda otplate. 
 
- Obavezno učešće - većina banaka traži da imate spreman novac u visini od 20 odsto vrednosti samog kredita koji podižete kod banke. Ponekad banke mogu da traže i 30 odsto, ukoliko procene da je imaju rizičnog klijenta, a postoji šansa i za 10 odsto učešća, ali to zavisi od same banke i pre je izuzetak nego pravilo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija