Usvojen novi statut, EPS postaje akcionarsko društvo: Šta to znači?

Nadzorni odbor EPS-a usvojio je novi statut koji predviđa transformaciju preduzeća u akcionarsko društvo, potvrdio je RTS-u predsednik Nadzornog odbora EPS-a Jovan Despotović.
Usvojen novi statut, EPS postaje akcionarsko društvo: Šta to znači?
Foto: Pixabay
On za RTS nije hteo da daje bilo kakav drugi komentar.
Nakon što je Ministarstvo rudarstva i energetike uradilo određene korekcije u tekstu Statuta EPS, Nadzorni odbor ove kompanije usvojio je danas ovaj dokument za koji je glasalo troje članova, dok je jedan bio suzdržan, objavio je Blic.
 
Na taj način završava se era poslovanja Elektroprivrede Srbije kao javnog preduzeća i započinje nova i to u statusu akcionarskog društva zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države Srbije.
 
Podsetimo, ranije danas Ministarstvo rudarstva i energetike je, nakon konsulatacije sa sindikatima, saopštilo da će zaposleni imati svog predstavnika u upravi Elektroprivrede Srbije, a u predlog statuta EPS dodat je i stav da pored pretežne i ostalih delatnosti, EPS obavlja i delatnost trgovine električnom energijom.
"Zahtev da zaposleni imaju svog predstavnika u organima upravljanja, prihvaćen je definisanjem da je jedan član Nadzornog odbora predstavnik zaposlenih", navelo je ministarstvo u saopštenju.
 
Sindikati EPS-a su se protivili predlogu statuta za transformaciju u akcionarsko društvo, jer bi tako preduzeće, kako kažu, izgubilo status trgovca, a zamerka je bila i što bi Skupština imala samo jednog člana.
 
Kako je Ministarstvo navelo, zahtev sindikata da se trgovina navede kao jedna od glavnih delatnosti, na način na koji je formulisan, ne može da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom.
 
"S druge strane, kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je deo u predlog statuta kojim se naglašava da pored pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost trgovina električnom energijom (koja obuhvata energetske delatnosti snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, koje društvo obavlja u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetika). Podsećamo da ni u jednom predlogu statuta trgovina električnom energijom nije bila isključena iz delokruga delatnosti koje bi EPS obavljao", ističe se u saopštenju Ministarstva.
Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.
 
Navode da bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede, o čemu opširnije OVDE.

Teme

EPS
  • Zemlja čudesa

    06.04.2023 00:38
    Šta znači?
    Znači da će vrlo brzo biti privatizovan, a onda će kao monopolista na tržištu krenuti da dere kožu sa leđa stanovništvu i privredi, sa pričom o neophodnosti ulaganja i restrukturiranja i slično. Ko ima nešto novca pametnije bi mu bilo da uloži u solarne panele i mini vetrenjače, u pokušaju da obezbedi sebi minimalnu autonomiju.
  • Steva

    05.04.2023 11:54
    tante za kukuriku

    Roufus
    04.04.2023 • 18:39
    i ovo
    Ovo znači početak prodaje,.....prodajemo svoje osnovno, u prevodu sečemo granu na kojoj sedimo. Kao i NIS, prodat za tepsiju ribe i hoće da ga otkupe za brdo para.

    To što smo Rusima poklonili NIS to je taktički potez mudrog srpskog rukovodstva na čelu sa koštunicom. Mi njima na poklon NIS a oni će nama da sačuvaju Kosovo ili što bi narod -tante za kukuriku- E,sad što nam i to Kosovo klizi iz ruku,to je stvar loše procene imenovanog,čuvenog legaliste.
  • Žilavi

    05.04.2023 09:11
    EPS AD
    Nije Đedovićka došla čak iz Merike "da bi nas usrećila", već "kumove i po nekog malog batU... ".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.