Koliko vredi EPS - "žila kucavica cele privrede"?

EPS biće transformisan u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države, što je praktično najveća promena pravne forme državnog elektroenergetskog preduzeća posle tri decenije.
Koliko vredi EPS - "žila kucavica cele privrede"?
Foto: 021.rs
Osnivačkim aktom i statutom, u koje je Bloomberg Adria imala uvid, načinjen je prvi korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja.  
U osnivačkom aktu preduzeća se navodi da je ukupan registrovani osnovni kapital društva 365 milijardi dinara (oko 3,1 milijarde evra). Posle promene pravne forme ukupan akcijski kapital društva iznosi 365 milijardi dinara. Osnovni kapital društva je 100 odsto akcijski kapital i podeljen je na 36.510.509 običnih akcija sa pravom glasa, pojedinačne nominalne vrednosti od 10.000 dinara.
Predsednik i članovi Nadzornog odbora javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije vršiće funkciju predsednika i članova Nadzornog odbora akcionarskog društva Elektropirvrede Srbije do imenovanja novih. Vršilac dužnosti direktora EPS-a obavljaće ovu funkciju do imenovanja novog direktora akcionarskog društva, piše Bloomberg Adria.
 
EPS: Nadzorni odbor prihvatio izmenu osnivačkog akta i statuta - sindikati podeljeni
 
Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je predloge izmena osnivačkog akta i novog statuta sa tri glasa za i jednim uzdržanim, objavilo je to javno preduzeće na svom sajtu. U informaciji se navodi da je to deo procesa prelaska EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Na kolegijumu EPS-a odlučeno je da stručne službe kompanije iznesu pravni stav o predloženim aktima jer su utemeljeni samo na odredbama Zakona o privrednim društvima.
 
"Stav je stručnih službi da se na osnovu Zakona o javnim preduzećima na EPS primenjuje ovaj zakon, zakon kojim su određene delatnosti od opšteg interesa, a potom Zakon o privrednim društvima. Javno preduzeće može da promeni pravnu formu u akcionarsko društvo, samo ako se na to akcionarsko društvu primenjuju isti zakoni, navedenim redom. U predlogu koje je dostavilo Ministarstvo rudarstva to nije slučaj", objavio je EPS.
 
Dodaje se da su se usvajanju akata usprotivili predstavnici sindikata radnika EPS-a, koje predvodi Milan Đorđević, kao i sindikata "Nezavisnost", dok su odluku podržali predstavnici sindikata radnika EPS-a, koje predvodi Branko Krsmanović.
 
V.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević rekao je da je u danu kada je stao na čelo te firme ta kompanija uvozila 2.000 megavata električne energije po satu, a danas izvozi 1.000 megavata.
 
"Ponosan sam na rezultate koje smo postigli moj tim i ja. Nismo oni koji koče promene jer smo upravo mi pokrenuli prelazak EPS-a u akcionarsko društvo i predložili neophodne izmene akata", poručio je Tomašević.
 
Đedović: EPS je žila kucavica cele privrede
 
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je Elektroprivreda Srbije žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede.
 
"Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom", poručila je Đedović.
 
Ona je istakla da profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije.
 
"Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem svima na konstruktivnom dijalogu", poručila je ministarka Đedović.

Teme

EPS
  • Sesil

    06.04.2023 20:42
    Širom
    Širom ptvorena vrata za rad, nabavke, bez ikakve kontrole. A uskoro i za prodaju.
  • ILIJA BOSNIĆ

    06.04.2023 19:27
    VREĐANJE INTELIGENCIJE
    Nije prodaja EPS-a već prva faza prodaje-pretvorba (otimanje od naroda) u AD.
    Nije priznanje Kosova već inplementacia francusko-nemačkog plana.
    Platiti ćemo skupo ovo jednoumlje.Ništa nismo naučili iz istorije.
  • Da se podsetimo!

    06.04.2023 18:20
    021 - ponosan na komentatore
    Ko je Dubravka Negre - nova ministarka rudarstva i energetike
    Autor: Istinomer, 021.rs
    INFO•23.10.2022.

    VC
    23.10.2022 • 13:07
    za Bas
    Ne, ona je upravo dovedena na pravo mesto. Ako si pažljivo pročirao biografiju, centar njene pažnje je na javno-privatnom partnerstvu. Dakle energetika će ići tim putem, u prevodu prodaćemo EPS i sipati pare u privatne ruke onima koji će kao proizvoditi električnu energiju.

    Milos NS
    24.10.2022 • 13:30
    Javno privatno partnertstvo

    Referenca za ministartra rudarstva i energetike je rad u banci?! Dovedena da proda EPS, dovede Rio Tinto itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija