Đedović: Za EPS i van granica tražimo prave ljude

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da se za EPS i van granica traže pravi ljudi, a da efekte promena očekuje za 12 meseci.
Đedović: Za EPS i van granica tražimo prave ljude
Foto: 021.rs
"Očekujem da, ako u EPS-u budu pravi ljudi na pravim mestima, koje tražimo i na međunarodnom tržištu rada, da će se efekti promena videti za 12 meseci", rekla je Đedović u intervjuu Blicu.
Dodala je da će od uspešnosti kompanije zavisiti i visina poskupljenja struje u novembru, a da se ministarstvo trudi da to bude minimalno kako bi maksimalno zaštitilo građane i privredu.
Ona je rekla da je bilo potrebno devet godina da se sprovede obaveza iz Zakona o energetici iz 2014. 
 
"U prvih šest meseci od formiranja novog ministarstva napravili smo prvi, ali veoma važan korak ka reformisanju EPS-a, uz podršku Vlade i predsednika Vučića", rekla je Đedović.
 
Naredni korak će, prema njenim rečima, biti uspostavljanje nove upravljačke strukture i profesionalnog menadžmenta.
 
Suština promena, kako je ocenila, "nije u promeni nekih imena, već načina rada i veće odgovornosti u jednom od najvažnijih preduzeća u državi u kome pre svega treba da se zna ko i šta radi i kome za to odgovora".
 
Priprema se, kako je rekla, plan prioritetnih investicija u energetici kojima će biti definisani projekti koji su ključni za sigurnost snabdevanja.
 
Ona je rekla da promena pravne forme nema nikakve veze ni sa privatizacijom, niti sa viškom zaposlenih i da privatizacije neće biti, a da je suština promena da se pokaže da država može biti vlasnik EPS-a, kao profitabilne kompanije.
 
Na kritike da će Skupštinu predstavljati samo jedan član, predstavnik države, Đedović je rekla da je EPS u svojoj istoriji imao skupštinu sa jednim članom.
 
"Sastav skupštine odražava vlasničku strukturu, a u EPS-u je država 100 odsto vlasnik. Skupština imenuje NO i prenosi najveći deo nadležnosti na njega, a on određuje strategiju i poslovne cilјeve i odgovoran je za ostvarivanje", rekla je Đedović.
Ona je rekla da će Vlada odrediti ko će biti na čelu Skupštine "i da ima logike da to bude resorni ministar, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama".
 
"Kod ove odluke presudni su interesi države, a ne politički. Da se hteo zadržati politički uticaj, napravila bi se skupština sa dosta članova. Za većinu strateških odluka koje donosi skupština, potrebna je saglasnost osnivača, odnosno Vlade", rekla je Đedović.

Teme

EPS
  • Lala

    10.05.2023 13:33
    Ne van granica!
    Ministarko Đedović, ne treba ih tražiti van granica.
    Dovoljno je da ih potražite van SNS-a.

  • cc

    11.04.2023 08:16
    sramota
    treba zatvriti sve faltete, ako smo svi budale
  • Garisa

    11.04.2023 07:34
    Sta bi...
    ...sa Norvezanima??? Vucicu tri dana bila puna usta strucnjaka koje je licno od kralja izmolio, iii? Boze, da nam nije slagao da je obezbedio strucnjake iz Norveske? A ne zman da li ce im potraga za strucnjacima i po inostranstvu uspeti... nesto nema bas puno pecenjara po inostranstvu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.