Bivši šef u Ministarstvu energetike: EPS od mene krio papire o radu, jasno da se ide na otuđenje

Svaka vlast u Srbiji najavljuje borbu protiv korupcije, ali je zapravo diže na viši nivo, da bi sada dostigla maksimum.
Bivši šef u Ministarstvu energetike: EPS od mene krio papire o radu, jasno da se ide na otuđenje
Foto: 021.rs

Ovo je FoNetu izjavio nekadašnji šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu rudarstva i energetike Slobodan Pajić, koji tvrdi da aktuelna vlast organizuje i pospešuje korupciju.

Kako je ukazao, ako je u pitanju korupcija, ne može se završiti nijedan predmet u bilo kojoj državnoj administraciji ako ne platite nešto.

"Oni koji treba da se bore protiv korupcije ništa ne preduzimaju. Taj koji uzima pare, to radi da bi dao nekome iznad i zato ne preduzima ništa, čak i štiti to lice, jer dobija procenat od korupcije. Tako korupcija cveta i raste", ocenio je Pajić.
 
On podseća da je 2012. godine, kada je došao na čelo tima u Ministarstvu, "prionuo na posao" sa troje svojih kolega i za rezultate u radu dobio priznanje kolega iz Bezbednosno informativne agencije (BIA).
 
Tada su, međutim, direktori firmi u sistemu Elektroprivrede Srbije Srbije (EPS) slali dopise podređenima da Pajićevom timu ne smeju dostaviti nijedan dokument ili informaciju, niti bilo šta u vezi s poslovanjem.
 
"Mi smo, ipak, uspevali da izvučemo sve što je trebalo da ukaže na to da se radi o kriminalu i korupciji i prosleđivali tužilaštvu", naglasio je Pajić, bivši oficir policije.
Prema njegovom mišljenju, ova vlast se od početka personifikuje u jednoj ličnosti, "tako da se i kriminal i korupcija personifikuju u toj istoj ličnosti".
 
Pajiću je već na samom početku bilo jasno da se ide na otuđenje EPS. To javno preduzeće sada postaje akcionarsko društvo, za koje će se sutra, kako je predvideo, volšebno neko pojaviti i otkupiti akcije od države.
 
On tvrdi da je cela stvar oko EPS krenula kada su javne nabavke svih firmi u sklopu tog javnog preduzeća objedinjene i date jednoj stranoj kompaniji, što faktički demaskira zloupotrebe.
 
O tome je napisao izveštaj i upoznao resornu ministarku, ali se ništa nije dogodilo, jer EPS, kako veruje, "odavno spreman za klanje".
 
Pajić smatra da "mafijaške ekonomske ubice" već 30 godina dolaze sa Zapada i uništavaju državu Srbiju i pita kakvu ćemo budućnost ostaviti svojoj deci.
 
On misli da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pravi da to ne vidi, iako je na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost, gde sede svi bitni ljudi u državi koji se bave suzbijanjem organizovanog kriminala i korupcije.
 
Pajić je bio i pomoćnik ministra saobraćaja za inspekcijske poslove u Vučićevoj Vladi, da bi u martu 2015. godine bio smenjen, neposredno pošto je resornoj ministarki predstavio dokaze o korupciji i zloupotrebama u naplaćivanju rudne rente za eksploataciju kamena, šljunka i peska na izgradnji autoputa prema Čačku.
 
"Tu su ušli kriminalci koji su u sprezi sa vlastima, verovatno sam nekome smetao i morao sam biti skrajnut", uveren je Pajić, koji tvrdi da rudnu rentu za materijal za izgradnju autoputeva i danas niko ne plaća ili plaća neki minimalan iznos.
  • Realista

    10.04.2023 06:32
    Zakopao si se, Pajiću...
    Citiram:"Pajić smatra da "mafijaške ekonomske ubice" već 30 godina dolaze sa Zapada" - znači da su ovi sa "Zapada" rekli srpskim rukovodiocima da kradu?! Ja se ne sećam da je od mene neko sa "Zapada" tražio mito da mi završi nešto u srbiji ali se vrlo dobro sećam srba koji su to od mene tražili...
  • Steva

    10.04.2023 00:47
    Ovako se kaže
    Komunisti sa preobraćenim disidentima,sve vam je otela,preko medija,poslušnika,šačice "navijača" i kriminalaca.
    Da ste mi živi i zdravi,
    Narode moj.
  • Recomo Zbilja

    10.04.2023 00:30
    Kad upropastiš sve
    Ostaje vrag,Šala je odavno zbrisala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.