Zvanično: EPS postaje akcionarsko društvo, nastavlja da obavlja delatnosti javnog preduzeća

Vlada Srbije donela je Odluku o promeni pravne forme Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" u nejavno akcionarsko društvo sa 36,5 miliona akcija, od kojih svaka nominalno vredi 10.000 dinara.
Zvanično: EPS postaje akcionarsko društvo, nastavlja da obavlja delatnosti javnog preduzeća
Foto: Pixabay
To je objavljeno u "Službenom glasniku".
U odluci se navodi da će "Elektroprivreda Srbije" ubuduće biti akcionarsko društvo i ističe da će EPS AD nastaviti da obavlja delatnosti javnog preduzeća, na isti način kao i pre promene pravne forme.
EPS AD će ostati vlasnik celokupne imovine Javnog preduzeća i dužnik svih obaveza Javnog preduzeća, a sudski postupci u ime, odnosno protiv EPS-a nastavljaju se. Kako se navodi, svi ugovori EPS-a ostaju na snazi bez potrebe zaključenja posebnih aneksa.
 
Ukupan akcijski kapital EPS-a iznosi 365,1 milijardu dinara a na osnovu ove odluke Vlade Sbije biće fomirana knjiga akcionara nakon registracije akcija kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.
 
Odluka Vlade Srbije doneta je na osnovu Zakona o privrednim društvima i Zakona o Vladi, navodi se u odluci objavljenoj u "Službenom glasniku".
 
Jedini vlasnik dosadašnjeg javnog, a ubuduće akcionarskog društva EPS je Republika Srbija.
 
U izmenjenom osnivačkom aktu navodi se da je pretežna delatnost EPS-a proizvodnja električne energije, a ta firma može da obavlja i sve druge delatnosti u skladu sa važećim propisima i opštim aktima i sopstvenim odlukama.
 
Ukupan akcijski kapital EPS AD iznosi 365.105.090.000 dinara, a Republika Srbija je jedini vlasnik.
 
Do imenovanja novih, predsednik i članovi Nadzornog odbora EPS i vršilac dužnosti direktora imenovan 2022. godine, nastaviće da vrše svoje funkcije. Sadašnji izvršni direktori JP "Elektroprivreda Srbije" nastavljaju da obavljaju funkciju izvršnih direktora u okviru Izvršnog odbora AD "Elektroprivreda Srbije".
 
Navodi se da će osnivač imenovati svog ovlašćenog predstavnika u Skupštini Akcionarskog društva "Elektroprivreda Srbije" u roku od 10 dana. EPS je jedini osnivač više firmi sa sedištima na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.
 
Navodi se da će akte o osnivanju tih firmi EPS usaglasiti sa zakonom i propisima kojima se uređuju uslovi i način obavljanja energetskih delatnosti u roku od tri meseca od dana kada se steknu uslovi za usklađivanje njihove organizacije, rada i poslovanja.
 
Pobrojane su firme: Elektrokosmet, Termoelektrane Kosovo iz Obilića, Površinski kopovi "Kosovo" i "Elektrosever" iz Severne Mitrovice.
 
U objavljenom Statutu EPS AD navodi se da, pored proizvodnje električne energije, ta kompanija obavlja i delatnost trgovine električnom energijom, odnosno snabdevanja. Taksativno su navedene i ostale delatnosti za koje je EPS registrovan, na čelu sa eksploatacijom lignita i mrkog uglja.
 
U statutu EPS AD navodi se da će ta firma moći da izdaje sve vrste akcija (sa ili bez nominalne vrednosti), kao i druge hartije od vrednosti koje su predviđene važećim propisima.
 
Navedeno je da imovinu EPS AD čini pravo svojine na pokretnim i nepokretnim stvarima, novčana sredstva, hartije od vrednosti i druga imovinska prava koja su preneta u svojinu EPS ili koje je ta firma stekla poslovanjem, uključujući i pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini.
 
Funkciju Skupštine EPS AD vršiće osnivač preko jednog ovlašćenog predstavnika, a tu će se između ostalog odlučivati o Statutu, osnovnom kapitalu, emisijama hartija od vrednosti, akcijama, te ta statusnim i promenama pravne forme.
 
U nadleženosti Skupštine su osnivanje i gašenje ogranaka, sticanje i raspolaganje imovine velike vrednosti, raspodela dobiti i pokriće gubitka te politika dividendi.
 
Skupština bira i razrešuje članove Nadzornog odbora kojih ima sedam a među njima je i predstavnik zaposlenih. Uz druge važne funkcije, Nadzorni odbor bira Izvršni odbor u kome je sedam izvršnih direktora od kojih je jedan Generalni direktor koji će zastupati EPS bez ograničenja.
Obavezu da se uskladi sa novim Statutom EPS ima u roku od devet meseci od dana registracije promene pravne forme u Registru privrednih subjekata. U novom Statutu navedeno je da će EPS AD nastaviti da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz avgusta 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.
 
Odluka Vlade Srbije doneta je na osnovu Zakona o privrednim društvima i Zakona o Vladi, navodi se u odluci objavljenoj u "Službenom glasniku".

Teme

EPS
  • Slavica

    19.10.2023 21:12
    Molim odgovor
    Kako je .moguce da je drzava jedini vlasnik akcionarskog drustva.Zasto se Onda zove akcionarsko drustvo.Kome ce se isplacivati dividende"drzavi" kako, po Kom zakonu.
  • Pićuka

    11.04.2023 17:52
    @vojvođanka
    Zato su imenovali onu Đedovikćku za ministra. Ona je sav profesionalni život odrađivala, uspešno, za krupni kapital. U njenoj radnoj biografiji piše da je radila po svetu, uspešno, na takvim transformacijama gde iz naših džepova ide u njihove.
  • Razum

    08.04.2023 20:56
    Izdaja
    Prodaja ili izdaja? Ali nase je!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija