Finansijski analitičar: Dolar gubi status rezervne valute bržim tempom nego što je opšteprihvaćeno

Dolar gubi status rezervne valute bržim tempom nego što je opšteprihvaćeno, jer mnogi analitičari nisu uspeli da uzmu u obzir prošlogodišnje divlje promene kursa.
Finansijski analitičar: Dolar gubi status rezervne valute bržim tempom nego što je opšteprihvaćeno
Foto: Pixabay
To je za Blumberg rekao finansijski analitičar Stiven Jen.
 
Udeo dolara u globalnim rezervama je prošle godine opao deset puta brže od proseka u poslednje dve decenije, jer su brojne zemlje tražile alternative nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala sankcije, naveli su u analizi Jen i njegova koleginica iz kompanije "Eurizon kapital" Džoana Freire.
Oni su precizirali da je dolar, prilagođavajući kretanje kursa, izgubio oko 11 odsto svog tržišnog udela od 2016. godine, što je dvostruko više od 2008.
Dolar je pretrpeo zapanjujući kolaps 2022. u svom tržišnom udelu kao rezervna valuta, verovatno zbog "mišićave upotrebe sankcija". Izuzetne akcije koje su SAD i njihovi saveznici preduzeli protiv Rusije zaprepastile su velike zemlje koje poseduju rezerve, od kojih su većina ekonomije u usponu, naveli su Jen i Freire.
 
Manje države eksperimentišu sa "dedolarizacijom", dok Kina i Indija pokušavaju da internacionalizuju svoje valute u međusobnoj trgovini, nakon što su SAD i Evropa isključili ruske banke iz globalnog finansijskog sistema, poznatog kao SVIFT.
 
Američka valuta sada čini oko 58 odsto ukupnih globalnih zvaničnih rezervi, što je znatno manje od 73 odsto iz 2001. godine, kada je bila neupitna rezerva. 

Teme

dolar
  • Gaja

    21.04.2023 14:37
    Svako carsto se urusi samo od sebe,dolazi kraj i Americkom.
  • Av

    21.04.2023 13:12
    Uz ruske energente EU je mogla da bude vodeca ekonomija i da euro bude glavna valuta, bez energenata tesko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.