Nekretnine u Hrvatskoj na primorju skuplje nego u Italiji

Zbog turizma nekretnine na Jadranu sve su skuplje, ali to nije slučaj sa druge strane obale, na primer u Trstu.
Nekretnine u Hrvatskoj na primorju skuplje nego u Italiji
Foto: 021.rs
Pristojan stan u Rijeci, na dobroj lokaciji, s budžetom od sto hiljada evra nemoguće je pronaći, a o novogradnji mnogi mogu samo da sanjaju.
"Prosečni hrvatski državljanin treba da ima velika primanja, mora biti kreditno sposoban jer je metar kvadratni i do tri hiljade evra", rekla je agentkinja za nekretnine Tamara Abram za HRT.
U šezdesetak kilometara udaljenom Trstu je druga priča.
 
Cena kvadratnog metra u strogom centru grada, zavisno od lokacije, kreće se od 2.200 do 2.700 evra. "Samo nekoliko kilometara dalje mogu se naći stanovi po znatno prihvatljivijoj ceni", kaže vlasnik agencije za nekretnine Lorenco Adami.
 
Prema rečima novinara Borna Šmera, stan od pedesetak kvadrata, koji ne zahteva mnogo ulaganja, može se kupiti i za sedamdesetak hiljada evra.
 
Tršćansko tržište nekretnina nikad nije doživelo velike oscilacije u cenama. One nikad nisu preterano rasle ni padale. Uvek su tu negde, na istom nivou, rekao je agent za nekretnine Paolo Aita.
 
Zato su i cene razumnije, uprkos višem standardu i platama. Gradi se malo, ali obnavlja se puno jer i država to podstiče.
 
Ako porodica ima dve plate i kreditno je sposobna, nije joj veliki problem da kupi stan i obnovi ga ili kupi već adaptirani stan izvan centra, kaže građevinar Serđio Savini.
 
"Novogradnje na Kvarneru niču jedna za drugom, ali uprkos tome stare nekretnine postižu vrtoglave cene. Nema stanova, ljudi su prisiljeni da kupe ono što je na tržištu i nekada da preplate vrednost tog stana", rekla je Abram.
 
Ali nije sve tako sivo, jer su kirije u Trstu više od trideset do četrdeset odsto nego u Rijeci. "Isti dan kad oglasimo stan za najam od 600 evra dobijemo četrdesetak poziva", rekao je Adami.
 
Sudeći prema kretanjima na tržištu, slični oglasi bi se uskoro mogli pojaviti i u Rijeci, prenosi HRT.
  • Laloš

    05.05.2023 11:42
    A i vi našli da poredite Hrvatsku obalu i Trst. Di je to za poređenje. Trst je slepo crevo Italije, eventualno možete da poredite Sardiniju, Azurnu obalu ili Amalfi coast sa Hrvatskom obalom. Ako pogledate cene nekretnina na ovim lokacijama u Italiji iznenadi ste se koliko je Hrvatska jeftina.
  • Marko

    05.05.2023 11:04
    Rapske cene
    Na slici je prikazano ostrvo Rab i tačno je da su cene apartmana u najmu oko 200 eura dok je prodaja apartmana od 2000-5000 eura po m2 zavisno od lokacije, i svake godine je cena sve veća! Ponuda im je slaba jer su kao i svi na moru postali pohlepni i ne pružaju kvalitet ali sa druge strane to je najkvalitetnije more na 600-700 km od Srbije i to je upravo komparativna prednost. Odlični putevi, veliki protok, čisto more, čista voda, dobra infarstruktura pa i slično/isto govorno područje su prednosti! Grčka ima mnogo veće kapacitete i bajkovita mesta, ali ako ne računamo Solunsku regiju sve ostalo je predaleko za svakodnevni odlazak! Hrvatska je davno postala destinacija za one sa dubljim džepom kojih u Srbiji ima sve manje! Zato je Grčka vrh za nas, ali i oni kada zarade dovoljno novca i izgrade infarstrukturu podići će cene kao i Turska i Egipat.
  • Nenad

    05.05.2023 09:22
    Ima kod nas i jeftinijih, ali niko neće da ide iz grada. Preko Solisa može da se kupi vrlo povoljno salaš u vrlo dobrom stanju ili sa malim renoviranjem. Malo van velikih gradova, ali uživanje u prirodi je maksimalno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.