Imlek privremeno prekinuo otkup mleka sa nekoliko farmi zbog nivoa aflatoksina

Kompanija Imlek je saopštila da je iz otkupa sirovog mleka privremeno isključila nekolicinu farmi usled povišenog nivoa aflatoksina, na osnovu kontrola internih i eksternih laboratorija.
Imlek privremeno prekinuo otkup mleka sa nekoliko farmi zbog nivoa aflatoksina
Foto: Pixabay
"U skladu sa Zakonom definisanim od strane Ministarstva poljoprivrede Srbije, Imlek je farmama dao instrukcije preduzimanja mera radi otklanjanja neusaglašenosti kvaliteta i prilagođavanja plana ishrane životinja, nakon čega će svim farmama koje povrate kvalitet u zakonske okvire biti nastavljen otkup", saopštio je Imlek, prenosi N1.
Iz kompanije podsećaju da će obustava otkupa sirovog mleka biti na snazi bez obzira na posledice i pritiske sa kojima će se eventualno suočiti.
Cilj je, kako navode, obezbeđivanja najvišeg kvaliteta "bez izuzetaka za bilo koje farme čije mleko nije u skladu sa propisima".
 
"Strogo poštovanje Pravilnika za bezbednost hrane Republike Srbije jedan je od postulata kompanije Imlek, koja kontinuirano radi na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom i boljem i zdravijem savremenom životu stanovnika Srbije", naveo je Imlek.
  • 10 godina

    08.05.2023 12:45
    je prošlo kao tren
    Još davne 2012. godine je, usled ekstremno sušnih uslova, došlo do problema i pojave aflatoksina u kukuruzu a zatim u mleku. Sve toplija leta su nažalost dovela i do sve češće pojave aflatoksina u Srbiji, čija pojava ranije nije bila karakteristična za našu zemlju. I šta je urađeno od tada ???
    NIŠTA.
    Pravilnik za mleko je promenjen tada i svake godine obećavaju vraćanje pravilnika, ali NIŠTA. Da mleko valja pravilnik bi bio promenjen.
    Navodnjavanje i agrotehničke mere nisu pratile trend klimatskih promena.
    Problem sa mlekom se javio još u oktobru 2022. i trajaće minimum do sledeće berbe kukuruza tj oktobra 2023. Zašto se Imlek tek sada oglasio? Pa verovatno jer je naglo opala prodaja mleka, jer je sve veća ponuda stranog. I ne nisam strani plaćenik, ali apeluje na sve da ne kupuju domaća mleka, pogotovo da ih ne daju deci.
  • Tdz

    06.05.2023 14:50
    Ono sto je interesantno... Da pre nedelju dana mleko nije imalo aflatoksin... Stocari koriste istu hranu i sad odjednom vise njih bas te nedelje ima prisustvo vise aflatoksina u mleku...
    Ili su nas trovali i ranije ili je mleko iz uvoza jeftinije...
  • Miki

    06.05.2023 13:40
    Laz
    Ovo je samo izgovor ,mj cak ni nemamo labaratoriju gde se meri nivo,oni uzmu uzorak odnesu i kazu imas aflatoksin u mleku,to bi trebalo da se meri na licu mesta pred domacinom tj vlasnikom mleka,sve drugo je podla prevara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.