Građani oprezniji sa zajmovima zbog sve skupljih nekretnina

Tražnja za kreditima građana smanjena je u prvom tromesečju ove godine usled poskupljenja nekretnina, ocenili su bankari u Anketi o kreditnoj aktivnosti banaka, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Građani oprezniji sa zajmovima zbog sve skupljih nekretnina
Foto: 021.rs

Zbog nepovoljne situacije na tržištu nekretnina, kao i manje kupovine trajnih potrošnih dobara, smanjena je tražnja za bankarskim pozjamicama, barem u prva tri meseca 2023. godine, prenosi Nova ekonomija.

Povoljniju situaciju banke očekuju u drugom kvartalu.

"Banke su u prvom tromesečju ove godine nastavile i sa pooštravanjem uslova stanovništvu, ali u manjoj meri nego u četvrtom kvartalu 2022. (godine). Pooštravanje se u nešto većoj meri odnosilo na dinarske kredite nego na devizno indeksirane kredite", piše u Izveštaju NBS.
 
Pooštravanje kreditnih uslova stanovništvu očekivano je i tokom drugog tromesečja 2023, napominje se u anketi.
 
Stroži uslovi kreditiranja odnosili su se i na dinarske gotovinske kredite (uključujući kredite za refinansiranje) i devizno indeksirane stambene kredite i potrošačke kredite.
Banke su ocenile da su oštrijim uslovima za kredite kod građana, kao i kod privrede, najviše doprineli povećani troškovi izvora kredita i rast cena nekretnina, a zatim neizvesnost u pogledu ekonomske situacije.
  • Ns

    28.05.2023 13:13
    Gradjani su finansijski totalno nepismeni uzeli bi kredite i sa 50% kamate samo da im banke dopuste.
    Kredite treba tretirati kao cigarete, treba narod obrazovati!
  • Pićuka

    27.05.2023 12:38
    "Građani oprezniji sa zajmovima zbog sve skupljih nekretnina"."Banke i dalje pooštravaju uslove za zaduživanje, građani se manje zadužuju". Sad sledi treća analiza : Da li se građani manje zadužuju zato što su oprezniji ili zato što su banke pooštrile uslove za zaduživanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.