Mali: Srbija nije, niti ima potrebe da traži reprogram kredita od kineske banke

Ministar finanasija Siniša Mali saopštio je da Srbija nije, niti ima potrebe ni razloga da traži reprogram kredita od kineske banke Export Import Bank of China, kako je objavio Demostat.
Mali: Srbija nije, niti ima potrebe da traži reprogram kredita od kineske banke
Foto: 021.rs
"Javne finansije naše zemlje su stabilne, sve svoje obaveze otplaćujemo bez teškoća i na vreme, sredstva su blagovremeno obezbeđena, čak i za sve kreditne obaveze koje tek pristižu“, napisao je Mali na Fejsbuku.
On je naveo da ukupno stanje javnog duga Srbije prema toj kineskoj banci u ovom trenutku iznosi 2,3 milijarde evra i čini 6,6 odsto ukupnog javnog duga Srbije dok, na primer, dug prema finansijskim međunarodnim organizacijama čini 20,6 odsto ukupnog duga, te 25 odsto ili četvrtinu duga čini dug po emitovanim obveznicama na međunarodnom tržištu.
"Ovi podaci upućuju na zaključak da je srpski javni dug dobro diversifikovan, što nas uz stabilne javne finansije i likvidnost čini ekonomski stabilnom zemljom, te reprogrami kredita nisu u planu, niti su potrebni, pa ih nismo ni tražili“, istakao je Mali.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je obezbedila finansiranje svih kreditnih obaveza ne samo za ovu godinu, kada nam do njenog isteka dospeva na naplatu oko 230 milijardi dinara, već i za narednu godinu. Sledeće godine dospeva oko 240 miliona evra obaveza po osnovu kineskih kredita što je svega oko četiri odsto obaveza koje dospevaju po osnovu javnog duga (glavnica i kamata), ukazao je Mali.
 
Dodao je da su krediti prema kineskim bankama u fazi povlačenja sredstava, pa nema ni potrebe za reprogramom koji bi morao da podrazumeva produžetak roka otplate i bolje uslove za kredite koji već imaju dugu ročnost, odobreni su sa fiksnom kamatnom stopom i izuzetno su povoljni za današnje svetske uslove zaduživanja imajući u vidu da nose kamatnu stopu ispod tri odsto.
 
Demostat je danas objavio da je Vlada Srbije nedavno pokušala da dogovori reprogram svojih obaveza prema kineskim kreditorima, ali da partneri iz Pekinga nisu bili zainteresovani za bilo kakve ustupke.
  • Palunko

    28.06.2023 09:56
    Ne znam za druge, ljude i botove, ali ja tecimo ovom malom sve verujem, baš sve! Sssssve!
    Pa zar znamo da je ikad slagao?
    Dobro, možda ono jednom, kad je Univerzitet i zvanično morao da izađe i kaže "ovaj čovek nije dostojan akademskog zvanja jer je ukrao diplomski rad iz ekonomije", ali mimo toga više nijednom.
  • Setac

    28.06.2023 08:52
    Bit
    @dragan ma ti si običan bot, Malom koji laže kao Vučić baš je za poverovati.
  • Bumbar

    28.06.2023 08:45
    b
    pa to su pisale vaše novine! A ako nisu u pravu demantujte i objavite da ste uplatili ratu duga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.