Ko ima najveću platu u Srbiji: Zaposleni u IT sektoru, avio saobraćaju i naučni radnici

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa), obračunata u prvom kvartalu ove godine, iznosila je 83.208 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku za prvi kvartal 2023. godine.
Ko ima najveću platu u Srbiji: Zaposleni u IT sektoru, avio saobraćaju i naučni radnici
Foto: Pixabay
Prosečna plata je nominalno viša za 15,5 odsto, dok je realno niža za 0,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine realno viša za 1,5 odsto, pokazuju podaci RZS, prenosi Nova ekonomija.
U javnom sektoru, prosečna neto zarada u prva tri meseca ove godine iznosila je 86.680 dinara, dok je van javnog sektora zarada u proseku isplaćeno 81.800 dinara.
U javnim preduzećima, prosečna neto zarada u prva tri meseca ove godine iznosila je oko 93.600 dinara, dok je u obrazovanju i kulturi prosečna plata obračunata 79.129 dinara.
 
Zarada po sektorima
 
Posmatrano po sekrorima, prema podacima RZS, najviše zarađuju zaposleni u IT sektoru, avio saobraćaju i naučni radnici.
 
Podaci RZS pokazuju da su najveću neto zaradu u prvom kvartalu ove godine primili zaposleni u sektoru računarsko programiranje i konsultantske delatnosti koja je dosegla 255.439 dinara, u oblasti vazdušnog saobraćaja (178.606 dinara), naučno istraživanje i razvoj (174.434 dinara) i eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa (167.123 dinara).
 
U svim ostalim oblastima zarade su iznosile između 46.393 dinara i 150.978 dinara.
 
Na primer, u delatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića plata je iznosila 46.393 dinara, u upravljačkim delatnostima 150.978 dinara.
 
Prema poređenju zarada po sektorima, primetno je da je najveći realan rast u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2022. godine ostvaren u sektorima trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila (1,3 odsto), prerađivačka industrija (0,8 odsto) i stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (0,7 odsto).
 
Posmatrano po regionima, najviša prosečna zarada (bez poreza i doprinosa) na kraju marta 2023. godine obračunata je u Beogradskom regionu i iznosila je 105.304 dinara. U regionu Vojvodine zarada je iznosila 79.113 dinara, u regionu Južne i Istočne Srbije 71.461 dinar, dok je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 69.240 dinara, prema podacima RZS.
Podsetimo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Novom Sadu je 97.750 dinara neto, a i dalje predstavlja ubedljivi rekord na teritoriji Vojvodine.
 
U odnosu na prethodni mesec, opala je za oko 5.000 dinara, poslednji su raspoloživi podaci. Kad je reč o Vojvodini, najniže zarade primaju zaposleni u Baču, gde je prosek 61.612 dinara bez poreza i doprinosa.
  • Doktor nauka

    29.06.2023 16:48
    Na birou za zapošljavanje
    Koji naučni radnici? Statistika naša dika, što zamisliš to naslika!
  • @Sale

    29.06.2023 12:44
    Ne moze svako ko zeli da bude programer (mada ne znam sto bas programer, kad vece plate u ITu ima i prodaja i menadzment) jer se svi ne mogu sve nauciti (kao sto ne moze svako da bude ni profesor, advokat, ekonomista, zubar, itd.).
    A velika vecina i ne zeli to da bude, tako da od manjine koja zeli dobijes jos manje onih koji mogu, a od toga jos manje onih koji su kvalitetni. I ucenje traje od nekoliko meseci do par godina po nekoliko sati dnevno, dok za sljakera, kasirku i djubretara par sati ukupno...

    I nije to nikakvo gledanje s visine vec naprotiv, gledanje ostalih u visinu i zavist i mrznja prema onima koji su se izvukli iz mulja. Eto pre neki dan otpusti se saka IT radnika, manje nego svakodnevno po fabrikama gaca i carapa, kablova i sl. i nastane opsta radost jer je narod malouman pa ne shvata da niko nema veliku platu u Srbiji, da su sve bedne, da nisu skupi hrana, pice, odeca, tehnika, gorivo, automobili, letovanja vec da su plate male, da su drzavne firme u minusu ili jedva na pozitivnoj nuli, da su "gazde" najbahatije na planeti, za daleko manje posla uzmu 5x vise para nego privatnici u normalnim drzavama, sve na ustrb radnika i doprinosa, da smo zaduzeni po glavi stanovnika skoro kao Amerikanci a imamo 50x manje sanse da to ikad vratimo sto vodi u oduzimanje resursa, teritorija, itd.
  • logika

    29.06.2023 10:54
    (ne)vaspitanje
    @Venja tebi mamička nikad nije rekla da nije lepo lagati? kao prvo "diploma inženjera informatike" znači da si kao prvo junoša, kao drugo da si završio megadens neki, takvi kao ti nikom ne trebaju (nijednom privatniku), ali si uleteo negde u neku državnu firmu gde ništa ne radiš (sam priznaješ)! idi ti u putare pa mlati lepe novce... P.S. kako ubaci lekare u šljakere 'leba ti?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.