Prosečan zaposleni u Novom Sadu prima oko 98.000 dinara - koliko je to (ne)realno?

Prosečna zarada u Novom Sadu pala je u aprilu u odnosu na mart i više nije veća od 100.000 dinara.
Prosečan zaposleni u Novom Sadu prima oko 98.000 dinara - koliko je to (ne)realno?
Foto: 021.rs

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata je u Novom Sadu 97.750 dinara neto, a i dalje predstavlja ubedljivi rekord na teritoriji Vojvodine.

U odnosu na prethodni mesec, opala je za oko 5.000 dinara, poslednji su raspoloživi podaci.

Iza Novog Sada je Pančevo, u kom zaposleni u proseku primaju 83.270 dinara mesečno.
 
Kad je reč o Vojvodini, najniže zarade primaju zaposleni u Baču, gde je prosek 61.612 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Prosečne plate su u Novom Sadu tek nešto niže od prosečnih beogradskih plata, što je trend koji se beleži poslednjih godina i pokazuje da je vojvođanska prestonica po platama sve bliže beogradskom standardu. Ipak, ova dva grada ubedljivo vode po iznosima zarada, ostavljajući ostatak Srbije - naročito manja mesta, daleko iza sebe i bez adekvatnog razvoja.
 
Inače, prosečna plata na nivou Srbije je 83.812 dinara neto.
 
Zaposleni u javnom sektoru na nivou Srbije imaju prosečne plate od 88.385 dinara bez poreza i doprinosa, dok zaposleni u javnim državnim preduzećima beleže rast zarada i iznos od 104.591 dinar neto.
U zdravstvu i socijalnoj zaštiti je prosečna zarada u aprilu bila 87.178 dinara neto, u obrazovanju i kulturi je taj iznos 78.231 dinar, dok su zarade van javnog sektora u nivou republičkog proseka.
 
Realna srpska plata ne iskazuje se u prosečnoj plati, koja u presek uključuje izuzetno visoke zarade u pojedinačnim, visokoprofitabilnim sektorima u kojima zarade ne prima većina građana. Republički zavod za statistiku zato svakog meseca obrađuje i objavljuje medijalnu zaradu, koja predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih.
 
Prema podacima za april, medijalna zarada u Srbiji je 63.954 dinara neto i čak 20.000 dinara je niža od zvanične prosečne plate.
  • Nenad

    01.07.2023 10:54
    Građevina
    Prosek diže građevinska industrija i svi koji su nekako povezani s njom.
  • Праведник

    30.06.2023 12:24
    Лажи!
    Где живе ти људи са просечном нето платом од 98.000 рсд.? Јел то неки паралелни универзум? У Новом Саду је као и у остатку Србије јад и беда! Животни стандард опада експоненцијално! Тих 5-10 посто људи који живе солидније не чине цео град већ његов десети део. Овде је сада свака пара мала! Шта год да се заради мало је, јадно је и недовољно је! Нажалост огромна већина грађана једва себи осигура голи опстанак под небеском капом!
  • Jajan

    30.06.2023 10:51
    @NS
    Smatrao sam da je svaka proverena informacija dobra da bi ljudi stvorili sliku o katastrofalnom, kriminalnom bezobrazluku, koji im uništava živote i nameće bedu kao standard. Beda izjeda dušu. Ja to znam jer sam iz nje pobegao, a bila mi je svim društvenim silama izabrana kao sudbina. Nisam imao ni ono malo koliko mi je i sad potrebno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti