Pomorci: Zbog poreskih rešenja prebacuju se računi u inostranstvo, menja država prebivališta

Pomorci su ponovo poslali žalbu Zaštitniku građana zbog odsustva odgovora Ministarstva finansija i nerešavanja žalbi na poreska rešenja za zaposlene na brodovima za 2017. godinu.
Pomorci: Zbog poreskih rešenja prebacuju se računi u inostranstvo, menja država prebivališta
Foto: 021.rs

To je saopštilo Udruženja pomoraca Srbije koje navodi da su poreska rešenja neustavno poslata.

Pomorci podsećaju da je rešenje za plaćanje poreza za sve zaposlene na brodovima za 2017. godinu uručeno krajem 2022. godine. Iako su žalbe predate u zakonskom roku, Ministarstvo finansija nije poštovalo nijedan zakonski rok i ne izjašnjava se o zahtevima koji su poslati, tvrdi Udruženje.
"Do sada smo tumačenjem više međudržavnih sporazuma, Ustava i zakona, te žalbama Ustavnom sudu, resornim ministarstvima i Vladi  Srbije, dokazali neosnovanost i nezakonitost uručenih privremenih poreskih rešenja“, navode članovi Udruženja pomoraca Srbije.
 
Oni ističu da su bila održana tri sastanka sa Ministarstvom i da se nikakve promene nisu dogodile, kao i da im nije jasno kako će se u budućnosti naplaćivati porez.
 
Na protestu su 24. jula ponovo predali inicijativu za definisanje statusa pomoraca i zatražili da im se ukinu porezi, ali ponovo nisu dobili odgovor.
 
"Svi smo već jako umorni i nervozni zbog neizvesnosti i nerešavanja problema. Za ovih osam meseci usledile su žalbe na poslata rešenja, zatim povlačenje novca iz domaćih banaka, prebacivanje bankovnih računa u inostranstvo, promene države prebivališta, te na kraju i ulični protest u organizaciji Udruženja pomoraca Srbije", navodi se u saopštenju.
 
Da bi se rešio problem, pomorci su se ponovo obratili Zaštitniku građana i najavili da će, ukoliko se ni nakon ove urgencije ne dogodi ništa pozitivno u razumnom roku od dve nedelje, oni sa svojim pravnicima započeti proces pripreme za kolektivnu tužbu.
  • Bojan

    04.08.2023 15:41
    @Jovana

    Pa i uče se od frilensera, pošto ih se oko 3% prijavilo da plati porez. Tako će i pomorci lepo da se pokupe i ostave vam samo šipak.
  • Jovana

    29.07.2023 10:50
    Znanje je moc
    Kolektivna tuzba kao institucija u Srbiji ne postoji. Edukujte se o svojim pravima da bi vam bilo lakse u zivotu, to je veoma vazno. Pogotovo kao udruzenje kada dajete javne izjave imate odgovornost jer clanovi se oslanjaju na vas. U suprotnom, ne sluzite im svrsi vec im odmazete. To je sve. Mali ali znacajan savet. A za ostalo... pa... eto, ucite od frilensera. Nisu uspeli da dobiju dobar pravni okvir ali su dobili malo bolju ekonomsko-pravnu poziciju i na kraju krajeva i vama smanjili potencijalnu visinu duga. Ako ih konsultujete verujem da ce vam dati mnostvo korisnih informacija.
  • Goki

    29.07.2023 10:30
    @Placas
    Cim placas sto ne bi trebao po zakonima, jesi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.