Može li Srbija da računa na gas i struju iz Azerbejdžana?

Konflikti između država moraju da se rešavaju u skladu sa međunarodnim pravom - stav je azerbejdžanskih stručnjaka za međunarodne odnose. Ti principi, poručuju, moraju da važe i za Srbiju.
Može li Srbija da računa na gas i struju iz Azerbejdžana?
Foto: Pixabay
Ova zemlja, jedna je od onih koje nisu priznale nezavisnost KiM i koja sa Srbijom ima i strateško partnerstvo. Azerbejdžan je bogat energentima. Koliko to njegovu ulogu čini značajnijom i šta znači za Srbiju, istraživao je RTS.
Očekuje se da će zbog promene vremenskih uslova, do kraja 2024. godine više struje biti dobijeno iz obnovljivih izvora energije. Azerbejdžanski analitačari smatraju čak trećinu.
Zelena energija je i jedan od potencijala ove zemlje koja već ima saradnju sa mnogim evropskim zemljama poput Mađarske i Rumunije. Sa Azerbejdžanom Srbija ima strateško partnerstvo, ali i potpisano više od 40 međunarodnih ugovora.
 
Pre trke za zelenom energijom cela Evropa pa i naša zemlja vidi veliki potencijal te zemlje u gasu i električnoj energiji i u budućnosti na njih računaju.
 
Kada je reč o trgovinskoj razmeni ona je 2021. godine iznosila 56 miliona američkih dolara, od toga veći deo je činio izvoz iz Srbije.
 
Najintenzivnija je saradnja u oblasti putne infrastrukture. Politička saradnja je svakako nešto što je osnova za dogovore uključujući i pregovore o kupovini azerbejdžanske struje, a ta saradnja ima više zajedničkih osnova. 
 
"Naše zemlje su prošle kroz tranziciju, Srbija je kao deo Jugoslavije imala raznovrsniju ekonomsku infrastrukturu u privatnom sektoru. Drugo važno pitanje je međunarodna bezbednost, naš stav je da ona zavisi od poštovanja principa međunarodnog prava, posebno teritorijalnog integriteta", kaže za RTS Farid Šafijev iz Centra za analiza međunarodnih odnosa u Bakuu.
 
Podsetio je da je azerbejdžanska teritorija bila pod okupacojm 30 godina i istakao da međunarodna zajednica treba da se drži principa teritorijalnog integriteta, bez dvostrukih standarda.
"Osim toga Srbija i Azerbejdžan sarađuju s Evropskom unijom. Srbija želi da bude članica, Azerbedžan to ne želi, ali želi da unapredi svoje odnose s Unijom i generalno uprkos razlikama i daljini postoje veze između dve zemlje", rekao je Šafijev.
 
Kada je reč o saradnji u oblasti turizma, Baku sve više vidi Balkan kao jednu od interesantnih destinacija za svoje turiste.
 
Azerbejdžan, međutim, još uvek nije jedno od omiljenih destinacija za srpske turiste. Malo je turista koji dolaze iz Evrope, u Azerbejdžan uglavnom dolaze turisti iz Emirata, Katara, Indije, Pakistana, Kine i Rusije.
  • Mi

    30.07.2023 21:42
    Može da računa ako se neko iz vlade ugradi u cenu. Čista računica može sve a narod nek plaća.
  • Steva

    29.07.2023 20:30
    obećanje ludom radovanje
    A, šta će nam gas i strujja iz Azerbejdžana kada mi imamo "našu braću ruse" ? Zar nam nisu obećali da će oni da nas brane,hrane i snabdevaju sa energentima ?
  • Mane

    29.07.2023 14:58
    Pečenjara prasića
    Dug EPS-a je samo u 2022. godini povećan za 50 odsto i posle tri kvartala te godine premašio je 1,5 milijardi evra. zato sad i poskupljuje struja, treba štetu nadoknaditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija