Tabaković: NBS uspešna u vođenju monetarne politike, do kraja godine inflacija osam odsto

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je procena centralne banke da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti oko osam odsto.
Ona je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, rekla da je međugodišnja inflacija u junu bila 13,7 odsto i da u julu skoro da i nije bilo mesečnog rasta potrošačkih cena.
"Očekujemo da međugodišnja inflacija u julu padne na 12,5 odsto i da u narednim mesecima nastavi da pada, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti", kazala je Tabaković.
NBS je, prema njenim rečima, uspešna u vođenju monetarne politike i pouzdan partner Vlade Srbije u očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti.
  • Bulevarac

    02.08.2023 20:36
    @bezimeni
    U pravu si, neke stvari sam permutovao. BG i RO imaju najveći rast plata (139% i 185%) u periodu april '13- april '23, dok Srbija u istom periodu ima rast od 78%. Sa druge strane, BiH i sa 15% i Hrvatska sa 21% imaju najnižu inflaciju merenu po promeni CPI. Takođe, ako pogledaš rast GDP per Capita PPP vidiš koliko zaostajemo npr. za Bugarima, koju su razliku od 2.500 EUR, sada zaostajemo preko 10.000 EUR.

    Jesam ostrašćen, i jesu Neokradikali, a i podaci to potvrđuju.
  • @Bulevarac

    02.08.2023 18:14
    40% inflacija u Rumuniji i 30% u Bugarskoj u poslednjih 10 godina za vas je "skoro nisu ni imale inflaciju", ali zato 42% inflacije u Srbiji je značajno i krivica "neokradikala"? Sviđa mi se vaša neostrašćenost i objektivnost.
  • Bulevarac

    02.08.2023 16:58
    Tema za gospon Živana
    Imate podatke na sajtu ECBa, kada pogledate kada su Neokradikali došli na vlast rast cena potrošačke korpe je u poslednjih 10 godina (zaključno sa krajem 2022.) skoro 50% viša (u odnosu na kraj 2012.), što je najviši rast od svih zemalja u regionu. U isto vreme najmanji je...naravno, u Rumuniji i Bugarskoj, koje su em imale veći rast plata u isto vreme, em skoro nisu ni imale inflaciju u 10 godina. Eto po čemu smo šampioni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.