Pred zimsku sezonu: Velika potražnja za ogrevom, posebno za peletom

Na stovarištima u Srbiji velika je potražnja za ogrevom, posebno za peletom, čija je cena 30 odsto niža nego prošle grejne sezone.
Pred zimsku sezonu: Velika potražnja za ogrevom, posebno za peletom
Foto: Pixabay
Pelet je i dalje skup i teško da će biti jeftiniji, a proizvođači i trgovci obećavaju da neće biti nestašica kao prošle godine, navodeći da ogreva ima dovoljno, preneo je RTS.

Na tržištu peleta prošle godine bili su veliki poremećaji u snabdevanju i kako bi ublažila nestašice država je do kraja januara ograničavala cenu na 38.000 po toni.

Krajem grejne sezone pelet je pojeftinio i drži cenu koja se, od stovarišta do stovarišta, kreće od 31.000 do 35.000 dinara za tonu sa prevozom.
 
U prodaji ima peleta iz domaćih fabrika i iz uvoza a i zalihe su dobre. U Udruženju peletara ocenjuju da je najvažnije održati stabilnost snabdevanja. Ne očekuju probleme u proizvodnji jer sirovine ima, a cenu, kažu, diktira tržište.
 
"Cena peleta ne može da bude manja zato što je cena koštanja gotovog proizvoda peleta isto poskupela i proizvođači, kao i trgovci moraju da imaju neku svoju maržu. Gorivo stalno poskupljuje, radna snaga takođe, mislim da nije neko sjajno vreme za proizvođače peleta, ali borimo se", kaže Danko Pušičić iz Udruženja peletara Srbije.
Dobra je ponuda i ogrevnog drveta. 
 
Kubik u prodaji na kamionu može se kupiti i za 7.000 dinara, dok na stovarištima uglavnom košta od 8.000 do 10.000 dinara.
  • Objektivan

    20.08.2023 16:18
    @prevara
    Tolike pare za obicno grejanje na struju se ne isplati. Bolje je dodati jos novca pa kupiti toplotnu pumpu i dugorocno imati mnogo manje racune. Ljudi u stanovima na periferiji koji imaju toplotne pumpe imaju smesno male racune, daleko manje od onih koji se greju preko toplane ili na struju, a osetno manje i od onih koji se greju na gas.
  • Жоржо

    20.08.2023 14:03
    @Dejan, како ћеш са инвертер климом загрејати кућу на спрат од 120м2 са 5 соба и 2 купатила? Колико клима би требало набавити и колико би струја коштала? Инвертер клима има смисла за грејање и хлађење станова. За куће је најбољи пелет
  • /

    20.08.2023 09:22
    /
    ako bude sankcija nece biti struje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.