Građani promenili navike i kupuju ogrev ranije: Evo kako se kreću cene peleta i drva

Energetska kriza uticala je i da građani Srbije promene navike - većina je počela da štedi struju, a domaćinstva koja se greju na drva i pelet već obilaze stovarišta i kupuju za sledeću grejnu sezonu.
Građani promenili navike i kupuju ogrev ranije: Evo kako se kreću cene peleta i drva
Foto: Pixabay
U odnosu na maj prošle godine, ogrev je jeftniji i do 30 odsto.
Na stovarištima radno kao pred grejnu sezonu. Snabdevači kažu da su isporuke svakodnevne, jer su mnogi građani već uplatili ogrev, a očekuju još veću potražnju.
"Posle prvog maja počelo je i interesovanje za ogrevnim drvetom. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina, pa je narod počeo ranije da kupuje samim tim jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor", kaže za RTS vlasnik stovarišta u Beogradu Saša Petrović.
 
Pre kupovine dobro je raspitati o ceni, ne samo od grada do grada već i kod istog snabdevača - one su šarolike.
 
Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjefniji u prodaji na kamionu - 7.500 hiljada dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.
 
"Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo, cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna drvetom i na kojima prodaja ide nešto slabije, ona sada nude određene akcije, pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara", objašnjava profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić.
 
Znatno povoljnije drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma". Cena kubika je 5.200 dinara. Po toj ceni mogu se snabdeti i svi penzioneri, koji treba da se prijave u Udruženju penzionera koje je sklopilo ugovor sa "Srbijašumama".
 
U Udruženju fabrika peleta, koje ima 80 članova, kažu da je proizvodnja normalizovana.
 
"Ono što je bio glavni problem prošle godine - snabdevenost sirovinom - drvetom za peletiranje, ove godine nije problem. Proizvođači peleta imaju drvo i u mogućnosti su da proizvode punim kapacitetima. Pretpostavljamo da će tako biti i u narednom periodu i da će snabdevenost tržišta ostati dobra kao što je trenutno", navodi Mladen Stojadinović, predsednik Grupacija za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta u Privrednoj komori Srbije.
Stručnjaci savetuju da ranija kupovina ogreva donosi veću korist: drva najviše toplote daju kada su prosušeno, cena je povoljnija a mnoga stovarišta omogućavaju plaćanje na rate.
 
"Mislim da je maj i negde još prva polovina juna pravo vreme za to, iz prostog razloga zato što će sigurno, kako se primiče grejna sezona, cene ići naviše", napominje profesor Glavonjić.
 
Na drva i pelet u Srbiji se greje gotovina polovina domaćinstava. Poslednjih nekoliko godina kod građana znatno opada interesovanje za kupovinu uglja.
  • Pixi

    08.10.2023 13:19
    Prevaranti
    Prosle godine nekako nabavim pelet po ceni koja je bila sramno bezobrazna i skoro unistim kotao. Ko zna sta je je bilo u njemu,kotao je sav ulepljen kao katran necim crnim... Pa,gispodo,sta cemo sad? Kome da kazem,javim,objasnim. Uzasan sistem kontrole,sta ja da radim,da napravim haos,sta...
  • milan82

    17.05.2023 08:19
    ...
    Cena peleta je još uvek visoka. Treba da ide još bar 5000 rsd dole. Rekli su početkom aprila da će otići cena dole još bar 15%, ali je cena ostala ista. I da li će opet tražiti pare za prevoz i tako se ugrađivati, ostaje da se vidi. Do sredine juna šta bude, pa se kupuje. Verujem da će opet veštački dići cene ogreva kao i prošle godine.
  • Boba

    16.05.2023 08:52
    Na prvi pogled cena ogreva iz kamiona je najpovoljnija. U čemu je štos - njihov metar ima 80 cm, varaju na sve moguće načine. Nekad dovezu po mraku, žure da istovare, samo gledaju da vas zbune i munu pare na brzinu. Probali smo da isterujemo pravdu sa njima - ne vredi. Kad izmerite svojim metrom i obračunate koliko ste zakinuti, dobijete cenu kao na stovarištu. Treba tražiti opciju da možete proveriti količinu ogreva pre plaćanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.