Đedović: Struja mora da poskupi pre Nove godine

Neophodno je da dođe do poskupljenja struje i to pre Nove godine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
Ministarka je naglasila da je za socijalno ugrožene građane obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu da bi, kada dođe do povećanja cena struje i gasa, mogli da ostvare popust.
"Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre Nove godine. Nastojaćemo i ove godine da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema", rekla je Đedović za Tanjug.
Naglasila je da je Srbija što se tiče energenata spremna i za ovu zimu i da ima dovoljno rezervi i ako bi došlo do nečega nepredviđenog. 
 
Podseća da su cene struje i gasa bile na niskom novu decenijama i da je to neodrživo u toliko dugom roku.
 
"Naš zadatak je da povećamo investiciona ulaganja, a za to je potrebno da kompanije bolje posluju da mogu da finasiraju investicione projkete", rekla je ministarka.
 
Podsetila je da je država mnogo pomogla energetskim preduzećima prošle godine i da nastavlja da prati situaciju.
 
"Zbog određenih obaveza koje smo preuzeli u aranžmanu sa MMF-om, moraćemo da pratimo i cene struje i gasa i da ih stabilizujemo, da ne ugrozimo ni privredu ni građane, da omogućimo energetskom sektoru i kompanijama da budu stabilne, da sprovedemo prekopotrebne investicije u energetskom sektoru koje se procenjuju na 15 milijardi evra u narednih 10 do 12 godina", rekla je Đedović.
 
"Cilj nam je da imamo najnižu ili među najnižim cenama i struje i gasa u regionu. To smo uspeli da uradimo prošle godine kada su cene rasle i preko 100 odsto, 120 i 130 odsto kao u Severnoj Makedoniji i Rumuniji", rekla je Đedović.
Naglasila je da je država gledala da cene prošle godine rastu što je manje moguće. 
 
Dobra situacija je, kako kaže, i kada je ugalj u pitanju, jer na deponijama imamo 1.900.000 tona, što je dovoljno za 20 dana proizvodnje električne energije i da sve stane i da bude kolaps, a što se ne očekuje.
  • Ozvalavljen

    31.08.2023 21:19
    Prodajete bagro Eps BlackRock-u pa će da pojeftini.
  • Nekromanser Sandro

    31.08.2023 17:25
    Zar nije vd direktora (koji je zapravo i znao nesto i razumeo se u posao) koji je skoro smenjen napravio od gubitasa profitabilnu firmu za to kratko vreme? Otkud sad potrebe za posukpljenjem i zasto se pre toga ne posmenjuju svi nepotrebni botovi pozaposljavani tamo ako vec trebaju negde da se uvecaju prihodi? A opozicija gde je sto se tice ovoga, jos uvek protestuju za Pink i rijalitije, to je glavni problem je l'? Da narod ne obraca paznju na sta drzava trosi novce kako bi i oni to isto radili jednog dana... Profesionalni dzabalebarosi na vlasti i u opoziciji, sramota.
  • Petar Radovanovic

    31.08.2023 10:07
    Odite na ebrd.com upisite serbia i nacete preko 330 projekata koje financira EU a od kojih 90% posao dobijaju uvek jedne te iste firme Njemacke ABB, Alstom Germany, Siemens, Schenider itd. Sva oprema koja se montira nema niti 1 dio nase proizvodnje ili barem najboljih svetskih transformatora Rade Koncar. Idemo dalje. Sve te kredite narod placa. Idemo dalje. Imamo sistem preprodaje struje koja se iz Srbije i regiona izvozi u Austriju, Nejmacku cak i u Cesku za smesne cene na trgu energentima u koje spada i struja. Toliko o postenju i projektima Njemackog 4 rajha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.