Oni koji su u Srbiji dugovali bankama u stečaju, sada duguju ovim privatnim firmama

Dugove koje su preduzeća i institucije iz Srbije imala prema bankama i osiguravajućim društvima u stečaju, od Agencije za osiguranje depozita otkupilo je 11 firmi, najviše ABL Solvent, preneo je N1.
Oni koji su u Srbiji dugovali bankama u stečaju, sada duguju ovim privatnim firmama
Foto: Pixabay
Savet za borbu protiv korupcije je u Izveštaju o stečaju objavio da je ukupan iznos teško naplativih dugova 1,27 milijardi evra.
Kako piše N1, od 11 firmi koje su otkupile dugove, sedam je otkupilo dugove samo po jednog preduzeća, jedna firma je kupila dugove dva preduzeća, dok su EOS Matrix, ABL Solvent i Worbax od Agencije za osiguranje depozita otkupili teško naplativa potraživanja od najviše preduzeća.
Potraživanja banaka i osiguravajućih kuća u stečaju kupili su EOS Matrix, ABL Solvent, BK Tesla, A.T.N. Electronics, Šumadija Realestate, Worbax Avangarda Suites, Mekonta Investment Group, svi iz Beograda, a zatim Dijamant nekretnine Novi Sad, Uniroyal Group Sremska Mitrovica i PEK Agrar iz Miljevića.
 
ABL Solvent kupio je najviše potraživanja, a ta firma u žižu javnosti dospela je kada je, u novembru 2021, postala vlasnik poslovnog kompleksa Industrije mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu, kupivši ga iz stečaja za 70,6 miliona evra.
 
Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE je tada naveo da je velika potraživanja od nekadašnjeg industrijskog giganta IMT imala Beobanka u stečaju, kao i da su ona bila obezbeđena hipotekom na zemljištu IMT-a, te da je ABL Solvent do imovine došao upravo, preuzevši potraživanja Beobanke u stečaju.
 
ABL Solvent otkupio je i dug Lola sistema u stečaju od 51,7 miliona evra, IMR-a u stečaju od 44,9 miliona evra, 21. maja od 32 miliona evra, zatim Zastava automobila, firme Kulski štofovi, Velefarm-VFB, Basemi-ja iz Šapca, Prorečja trade Vučje, Navipa, Nikolas-a, Baninija trade iz Kikinde i Luke Beograd.
 
Ta firma je otkupila i dug Luke Beograd prema Univerzal banci, vredan 4,49 miliona evra.
 
ABl Solvent je kupac dugova i Best pharma (16,9 miliona evra), Swiss Intermedicala (16,2 miliona evra), Mercury International (13,2 miliona evra), Srbijanke Valjevo (osam miliona evra), Vinarije Čoka (4,75 miliona evra) i mnoge druge.
 
Savet konstatuje da je vrednost svih prodatih, teško naplativih potraživanja banaka u stečaju i likvidaciji oko 20 puta manja od njene knjigovodstvene vrednosti.
 
"Ta razlika je najveća kod prodaje potraživanja društvu ABL Solvent iz Beograda, gde je knjigovodstvena vrednost potraživanja za blizu milijardu evra veća od njene prodajne vrednosti", istakao je Savet u izveštaju.
 
EOS Matrix je jedini zvanično objavljeni kupac teško naplativih potraživanja banaka u stečaju. Reč je o prvom paketu nenaplativih potraživanja banaka u stečaju koji je prodat u februaru 2019. godine.
 
Tada je saopšteno da je kupac, nemački EOS Matrix, za paket od oko 240 miliona evra, ponudio 11,29 miliona evra, što je 4,7 odsto vrednosti.
 
Najveće potraživanje koje je kupila ova firma od banaka u stečaju je od preduzeća Asprom iz Beograda, u vrednosti od 24,44 miliona evra.
 
Za Worbax je u Izveštaju o stečaju navedeno da je reč o preduzeću koje je za oko 271.000 evra kupilo potraživanja u vrednosti od 10,7 miliona evra.
 
Na listi dužnika ove firme, koja broji ukupno 28 stavki, nalazi se čak i Poreska uprava Srbije sa 19 miliona dinara duga koji je imala prema Evropa osiguranju u stečaju, dok se značajan iznos duga, od čak 9,8 miliona dinara, odnosi na fizička lica. Reč je, takođe o poveriocu Evropa osiguranja u stečaju, kojim upravlja Agencija za osiguranje depozita, a kojoj su ovi građani dugovali.
 
Najveći dužnici, sa liste ove firme su preduzeća Postmex sa dugom 527,5 miliona dinara, Mobtel Srbija BK sa dugom od 390,9 miliona dinara, Polivos Kipar sa dugom od 138 miliona dinara, Astra Simit sa dugom od 108 miliona dinara.
 
Worbax je kupio i dugove PKB Voćarske plantaže (6,5 miliona dinara), Grupe Zastava vozila (2,8 miliona dinara), Astra banke prema Evropa osiguranju u stečaju (851.411).
Preduzeće Worbax osnovano je u avgustu 2021., sa pretežnom delatnošću, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.
 
"U svojim bilansima za period od avgusta do decembra 2021. Worbax je iskazalo obaveze po osnovu katkoročnih kredita i zajmova u zemlji u iznosu od 1,2 miljarde dinara, kao i obaveze prema matičnom pravnom licu u iznosu od 1,4 milijarde dinara. Navedeni podaci ukazuju da je društvo osnovano zbog kupovine potraživanja, iza koga stoji firma sa Kipra nepoznatog vlasnika i sa konačnim ciljem da se nakon toga bavi nekretninama u Srbiji", naveo je Savet.
 
Preduzeće Avangarda Suites je za 570.000 evra kupilo potraživanja od 22,5 miliona evra. Vlasnici te firme su, naveo je Savet, tri fizička lica sa uplaćenim kapitalom od po 333,34 dinara.
 
Savet navodi da je Avangarda Suites registrovano za delatnost "ostali smeštaj", da ima vrednost stalne imovine u 2021. od 85.000 dinara "što predstavlja zakup prostora sa jednim računarom".
 
Po podacima iz Izveštaja Saveta, preduzeće Avangarda Suites je kupilo samo potraživanja Nove Agrobanke iz stečaja od 2,46 milijardi dinara prema Cube real estate doo Beograd u stečaju.
 
"Preduzeću bez imovine i prihoda odobrava se pozajmica od 570.000 evra, upravo onoliko koliko je plaćeno potraživanje finansijskih institucija. Savet će ovu ‘neverovatnu’ transakciju slobodno interpretirati na način da su se dogovorila tri mlada drugara da sa po 300 dinara osnuju firmu, zakupe kancelariju sa računarom i krenu u posao sa državom vredan dva miliona evra", piše u izveštaju Saveta.
 • Nepotopivi

  30.09.2023 09:42
  Tri drugara
  Po nekim komentarima vidim da nije shvaćena poenta. Posao otkupa teško naplativih potraživanja je sam po sebi legalan i nije to ovde problem, već kome se taj posao omogućava i zašto pristup tom tržištu imaju samo odabrani
 • zztop

  28.09.2023 21:23
  Dug je dug i mora da se vrati , pre zaduženja triput razmisliti i nekoga pitati ...
 • CISTAC

  28.09.2023 20:33
  Cist kriminal. Drzavu boli uvo,dobila je lovu. Treca lica sa kojima nista nema potpisano ne mogu nista. Sve ostalo se zove reketiranje. Za reketiranje ja presudjujem. Ne moze jednostrano neko u slucaju banaka da se samoproglasava. Uostalom,neka se drzava pozabavi tom ekipom i taj sto su za tepsiju ribe dobili top lokaciju od IMT. Ko mu je to namestio neka kazu. Ja bi im dao vise mikiona ali prete porodici da odustanes od licitacije. Tako da pokusaj legalnog reketiranja cao zdravo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bitkoin prešao 60.000 dolara

Cena bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.

Kako autoput leči?

Mada je prošlo dva i po meseca od izbora, operativno formiranje nove vlade još nije ni započelo.