"Buking" zaobilazi srpske zakone: Oglašavaju se neregistrovani objekti, a firma nema predstavnika

Sajt za rezervaciju smeštaja "Buking" mesecima ne isplaćuje novac mnogim hotelima i partnerima širom sveta, pišu evropski mediji, a prenosi Politika.

Razlog su navodni tehnički problemi i, prema prijavama korisnika, odnosno vlasnika smeštaja, uplate nekima nisu stizale gotovo šest meseci iako je portal sasvim sigurno primao novac od gostiju.

U udruženju Hores za Politiku navode da još uvek niko od domaćih hotela nije prijavio tako nešto iako se 90 odsto njih oglašava na ovoj platformi.

"Sigurno bismo imali takve informacije da problem postoji, jer bi udruženje reagovalo u ime hotela. Do sada se niko nije žalio", kaže direktor Horesa Georgi Genov.
 
Ministarstvo turizma ima druge teškoće sa ovom platformom jer je na njoj oglašeno nebrojeno neregistrovanih objekata koji se bave iznajmljivanjem smeštaja u Srbiji.
 
"Mi imamo problem sa njima jer oglašavaju smeštaj neregistrovanih objekata. Naš cilj je smanjivanje sive ekonomije u ovom resoru, a imamo primer da jedna strana kompanija koja i dalje nema predstavništvo u Srbiji profitira na sivoj ekonomiji. Do sada smo u više navrata inicirali sastanke sa njima i održali smo samo dva", objašnjava za Politiku pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić.
 
Napominje da su predložili neka rešenja, ali i dalje nema dogovora. Srbija je dala predlog da se ubuduće na "Bukingu" oglašavaju samo objekti koji bi prilikom registracije ovoj kompaniji morali da prilože jedinstveni identifikacioni broj koji dobijaju od Centralnog informacionog sistema e-turista. 
 
Na taj način bi bili registrovani, međutim iz ove kompanije su za sada rekli da im je to neprihvatljivo. Zašto - nije poznato, ako "Buking" u svim zemljama posluje u skladu sa nacionalnim propisima. Ne postoji način da se kontroliše poslovanje "Bukinga" u Srbiji s obzirom na to da i dalje nemaju predstavništvo u Srbiji.
 
"Kada su nam kazali da poštuju zakone zemalja u kojima oglašavaju, mi smo ih upoznali da prema našim propisima nije dozvoljeno oglašavanje neregistrovanih objekata. Nama preostaje da to podignemo na nivo Evropske unije i da tražimo rešenje. Inače, koliko mi je poznato, njih su tužili i Hrvatska, Austrija, neke skandinavske zemlje, zbog ovog i sličnih problema", navodi Đenićeva.
Poslednji sastanak sa predstavnicima "Bukinga" iz Bugarske je održan onlajn u avgustu, a u međuvremenu su, kaže pomoćnica ministra, poslali mnogo dopisa i centrali i pokušavali da dobiju odgovore kako da reše ovaj problem. "Buking" je menjao i načine plaćanja, pa je trenutno na snazi taj da gost uplaćuje iznos oglašivaču, on odmah uplaćuje pripadajući deo vlasniku smeštaja, pošto odbije proviziju, a vlasnik bi onda navodno sam trebalo da plati porez. 
 
To se, naravno, ne dešava jer malo je onih koji su registrovani kao objekti za izdavanje smeštaja. Tako država ostaje bez novca od poreza, a lokalne samouprave bez novca koji bi trebalo da dobiju od turističkih taksi.
  • noname

    07.10.2023 10:42
    skršen zakON
    SVI koji traže Evre krše zakon jer nije nacionalna valuta i tačka. Još kad Ti ne daju račun DVE TAČKE..
  • Gulpman

    04.10.2023 07:49
    Pa i naša vlast zaobilazi srpske zakone pa nikom ništa.
  • Lol

    03.10.2023 20:14
    Botovi i na ovoj vesti, pa ovo je cirkus hahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.