Kompanija Tesla dobila prvi spor zbog smrtonosnog udesa koji je navodno izazvao autopilot

Tesla je pobedila na prvom suđenju zbog udesa koji je navodno izazvao autopilot.
Kompanija Tesla dobila prvi spor zbog smrtonosnog udesa koji je navodno izazvao autopilot
Foto: Pixabay
Sud u Kaliforniji presudio je da Tesla nije kriv po optužbi da je funkcija pomoćnika vozača, autopilota, u njenom automobilu izazvala smrt.
Presuda je doneta četvrtog dana suđenja, a dvanaest članova porote glasalo je sa 9-3 za to da vozilo Tesle nije imalo proizvodnu grešku, preneo je Rojters.
Ovo se smatra velikom pobedom za američkog proizvođača automobila, koji se suočava sa nekoliko drugih sličnih tužbi širom zemlje.
 
Slučaj su na sudu u Kaliforniji podnela dva putnika zbog nesreće 2019. godine, koji su optužili kompaniju da je znala da je autopilot bio neispravan kada je prodala automobil.
 
Kompanija Tesla je tvrdila da je nesreću izazvala ljudska greška.
 
U građanskoj tužbi se navodi da je sistem autopilota doveo do toga da je model 3 vlasnika Majka Lija iznenada skrenuo sa auto-puta istočno od Los Anđelesa brzinom od 105 km na sat, udario u palmu i zapalio se u roku od nekoliko sekundi.
 
U toj nesreći Li je poginuo, a njegova dva saputnika, od kojih jedan tada osmogodišnji dečak, teško su povređena, pokazuju sudski dokumenti.
Tesla je negirao odgovornost, rekavši da je Li konzumirao alkohol pre nego što je seo za volan i da nije bilo jasno da li je autopilot bio uključen u vreme sudara.
 
Tesla testira i uvodi na tržište svoj autopilot i napredniji sistem potpuno samostalnog upravljanja, za koji je izvršni direktor Ilon Mask rekao da je ključan za budućnost njegove kompanije.

Teme

Tesla
  • Bata

    01.11.2023 11:07
    Srpsko mudrovanje
    ... je čudo!
  • Aleksej

    01.11.2023 07:53
    Hm...
    Na sudu bolje biti kriv i bogat, nego u pravu i siromasan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.