Šta je radnicima najvažnije prilikom odabira posla?

Radnicima je prilikom izbora posla najvažnija visina zarade, rezultati su velikog istraživanja o stanju na tržištu rada, saopštio je danas Infostud.
Šta je radnicima najvažnije prilikom odabira posla?
Foto: Pixabay
Istraživanje je sprovelo pet najvećih sajtova za zapošljavanje u regionu tokom Regionalnog sajma poslova.
 
Visina zarade postala je najvažniji faktor i to kod 66 odsto ispitanika.
Dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu. Na trećem mestu je mogućnost učenja i napredovanja, a radno vreme je na četvrtom mestu.
 
Sigurnost posla je istakao tek svaki peti ispitanik.
Ispitanike su pitali šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca.
 
Najviše ispitanika, odnosno 31 odsto smatra da su to znanja i veštine, a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem, što smatra 22 odsto ispitanika.
 
Prethodno radno iskustvo je istaklo 16 odsto ispitanika, a 10 odsto je navelo da su to dobri kontakti i poznanstva.
 
Sedam odsto ispitanika navelo je stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobijanje posla.
 
Ispitanici iz Slovenije najveću prednost daju radnom iskustvu, dok je Makedoncima presudna motivacija i volja za zaposlenjem.
 
Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo preko 100 evra manje i iznosilo je 860 evra.
 
Svaki peti ispitanik je dobio povišicu ove godine, dok je 11 odsto dobilo korekciju zarade usloveljenu inflacijom.
 
Sa druge strane čak polovina ispitanika nije dobila povišicu niti je očekuje, dok 16 odsto očekuje da će dobiti povišicu do kraja godine.
U poslednjih godinu dana posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije i to 38 odsto, Bosne i Hercegovine 34 odsto, dok se posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati 44 odsto i Makedonci 43 odsto.
 
Strah od gubitka posla najprisutniji je među građanima Srbije i to 27 odsto, dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije i to svega 17 odsto.
 
U istraživanju je učestvovalo više od 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije, a sproveli su ga Infostud, MojPosao.ba, MojPosao.net, Vrabutovanje.com.mk, i Deloglasnik.si. 
  • Zrcalo

    23.11.2023 23:09
    Pare nisu bitne.
    Jasno je da se bez kinte ne moze ziveti, pogotovo u Smrdiji(Vucicevoj). Ali licno mi nisu najbitniji faktor. Na prvom mestu su mi kolege i atmosfera na radu, Na drugom mi je radno vreme, tj. slobodni dani, a na trecem poslodavac-kakav je kao covek i kako se ponasa prema svojim zaposlenima. Za lovu cemo se dogovoriti, jer ako posao ide dobro sa pravim ljudima-bice i love.

    PS. Glasajte apaticni i apoliticni!
    Vucicu, na vr' si nam se vecini popeo!

    Laku noc.
  • nema

    22.11.2023 10:26
    Najvažnije je da budu primljeni .
  • Н

    22.11.2023 08:27
    Н
    Колика је чиста плата,све остало је мање више важно ако је плата од које се може,живети.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.