Narodna banka Srbije preuzima Kreditni biro

Skoro dve decenije nakon što je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, on će preći u ruke Narodne banke Srbije (NBS).
Narodna banka Srbije preuzima Kreditni biro
Foto: 021.rs
To značajno finansijsko telo počelo je sa radom 2004. godine kao organizacioni deo UBS, na osnovu Ugovora o osnivanju između banaka i Udruženja, tada je krenuo i sa izdavanjem izveštaja za građane, a 2006. i sa izveštajima za pravna lica i preduzetnike, navodi Forbs Srbija.
Prema navodima izvora Forbsa Srbija dobro upućenog u dešavanja u UBS, već nekoliko meseci priprema se "selidba" Kreditnog biroa pod okrilje NBS.
To je, tvrdi izvor, izazvalo zabrinutost zaposlenih u UBS i same struke, a postavlja se i pitanje tehničkog prilagođavanja rada Kreditnog biroa sistemu NBS.
 
"Kreditni biro je srce Udruženja kada je reč o prihodima, jer više od 90 odsto prihoda UBS dolazi iz Biroa. Naknade za članarinu koje banke plaćaju Udruženju nisu mnogo značajne jer predstavljaju jedva 10 odsto finansiranja UBS. Kada Kreditni biro izađe iz UBS, ono će ostati bez većeg dela prihoda", navodi taj izvor. 
  • milicica

    30.11.2023 00:47
    pa gospodo bankari
    Viste ga osnovali na nasoj grbaci je poslovao pa eto pruza vam se prilika finansirajte ga ne sa deset vec sa 100% jer je vama potreban klijentima ne ili ga kao osnivaci ugasite. Nama je potaman
  • Mirko

    30.11.2023 00:34
    Manipulacija podacima od strane DB i još uhlebljenika na račun naroda.
    To je jedino što će se desiti.

    Ali sve ovo govori šta?
    Banke su predale posao jer je suva drenovina konačno isceđena.
    Ekonomski tigar my ezz.
  • Sara

    29.11.2023 20:52
    Znači, sad mogu da ucenjuju svakog ko je u kreditu. Imaće uvid u sve. A mogu i da ne odobre kredit ako nisi "njihov". Još jedan udar na običnog čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija