Đedović Handanović: Završena gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, uskoro puštanje u probni rad

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je gasnu interkonekciju Srbija - Bugarska.
Tom prilikom je izjavila da su zavšreni svi radovi na ovom "strateški značajnom projektu za Srbiju".
 
"Ovim će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana", rekla je ministarka.
Dodala je da je Gasovod Srbija - Bugarska "prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme".
 
"Za 12 meseci i izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama", rekla je Đedović Handanović.
Dodala je da očekuje puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje.
 
Đedović Handanović je podsetila da je potpisan ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i da je potpisan komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.
 
"To je važno zbog jačanja odnosa sa tim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom iz koga će se Srbija snabdevati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok se od 2027. te količine mogu povećati i tri puta", kazala je Đedović Handanović.
 
Ministarka je ukazala da je gasovod Srbija-Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

Dodala je i da taj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, "jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope".

  • Odgovor

    04.12.2023 11:00
    Energetika = Dubravka
    @ Moj grad
    Neće ministarka ni sa kim da deli svoju "popularnost".
  • Zeze

    04.12.2023 10:35
    Lepa moja ministarko
    Samo reci koliko ce nas potrosace kostati ovaj cirkus koliko ce biti poskupljenje gasa ili si planirala da pojeftini da li imas uvid u cene gasa u nasoj okolini a o kvalitetu da se ne govori a u mafijaskoj ugradnji zato si i dovedena razumes se u gas kao u pubertet bubasvabe
  • Garisa

    04.12.2023 07:40
    Eto prilike
    Najzad ce PreCednik republike imati priliku da se pojavi u javnosti, verovatno 15.og ili 16.og decembra ce svecano otvoriti ovaj prikljucak! Od gradjanina i clana stranke sns Aleksandra Vucica ne mkze da dodje na red...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.