Nekada vodeći proizvođač reznih alata u SFRJ, danas prodat znatno ispod procenjene vrednosti

Ugovor o prodaji čačanske "Fabrike reznog alata" (FRA) u stečaju biće potpisan sa firmom "King-komerc eksport import" iz Valjeva.
Nekada vodeći proizvođač reznih alata u SFRJ, danas prodat znatno ispod procenjene vrednosti
Foto: Pixabay (ilustracija)
To će biti učinjeno iako je ta firma na licitaciji ponudila 531 milion dinara što je manje od 50 odsto procenjene vrednosti imovine tog preduzeća, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
 
Odbora poverilaca FRA je dao saglasnost za potpisivanje ugovora.
Imovinu FRA čine građevinsko zemljište, tri proizvodne hale, hala s restoranom, magacini, upravna zgrada, pogon za izradu kugličnih vretena, oprema i zalihe.
 
FRA čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je uredbom Vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi avgusta 2021. godine. 
Tada su 452 fabrička radnika proglašena za tehnološki višak i dobila otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.
 
Postupak stečaja nad FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo januara 2022. godine zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.
 
FRA je bila osnovana 1953. i proizvodila je alate, a deo fabričkih pogona je radio i za vojnu industriju. Ta fabrika je u Jugoslaviji bila vodeća u proizvodnji reznih alata koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu i zapošljavala je oko 4.500 radnika.
  • Zeze

    12.12.2023 12:34
    Ima neko
    U sred vojvodine u kacu postoji jedna masinska radionica sin masinski inzinjer ovladao strukom na ponos svog oca sve znaju o metalu obradi sto takve vi nevidite decko je vrh vrhova nasa bi zavidela ej takvima dajte da vode masinstvo
  • Zeze

    12.12.2023 12:05
    Nnemoj da objavite moj komenta
    Da li neko moze da objasni razlog ove ludosti unistenje fabrike reznog alata jel mislite da je tehnologija obrade metala prevazisla znanje nasih majstora sve je vec otkriveno sve vrste obrade su ovi ljudi savladali a mozda su bolji proizvodi iz kine
  • Zeze

    12.12.2023 10:30
    Ipak jos niste svatili
    Rezni alat je vrh tehnologije a sad razjurili majstore doveli do kraja jel vi stvarno mislite da postoji tehnologija zasnovana a da nema ljudskog rada svaka cast generacije vrhunskih majstora na ulicu ja to zovem veleizdaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.