EU odobrila 12. paket sankcija Rusiji

Evropska unija odobrila je novi paket sankcija Rusiji, koji uključuje zabranu uvoza ruskih dijamanata u EU, navodi se u saopštenju evropske dvadesetsedmorice.
EU odobrila 12. paket sankcija Rusiji
Foto: Pixabay
Evropske vođe na samitu u Briselu pozdravile su usvajanje novog paketa, 12. od početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara 2022. godine.
 
Moskva se optužuje da rat protiv Ukrajine delimično finansira profitabilnom trgovinom dijamantima, koja omogućava obrt od oko pet milijardi dolara godišnje.
Zabrana EU se odnosi na uvoz prirodnih i sintentičkih dijamanata i nakita od januara 2024, kao i na  ruske dijamante sečene u drugim zemljama od septembra 2024. godine.
 
Belgija je povukla svoje protivljenje tim sankcijama koje su naložile zemlje G7 i predložila rešenja koja uključuju sistem praćenja da bi sankcije bile efikasnije i da bi se sprečilo kažnjavanje njene industrije.
EU će takođe preduzeti mere da poboljša efikasnost sankcija oko uvoza ruske nafte. Zapadne zemlje su odlučile da zabrane svaki uvoz ruske nafte iznad cene od 60 dolara za barel.
 
Rusija je uspela da zaobiđe tu meru pomoću "fantomskih" tankera i uz pomoć Indije i Kine.
 
Evropska dvadesetsedmorica takođe je odlučila da proširi sankcije i na uvoz tečnog naftnog gasa (LPG).
 
  • Poljak

    16.12.2023 17:26
    Evropa nema pojma. Jeste da ja vozim Audi ali oni nemaju pojma.
  • joja

    16.12.2023 15:03
    Bravo Evropska unijo , bravo majstori,i samo oštro kazniti Rusiju.
    Vi treba da pokažete šta su to principi Vestfalskog mira i suvereniteta.Da je to princip iz 1648 godine.
    Vestfalski mir je kod vas zaključen ,i vi ste pravi branioci evropskih vrednosti, evropskih sloboda i suverenosti. Napadač Rusija , mora da se puvuče što brže van granica. Rusija gayi sve Evropske vrednosti.
  • Bg

    16.12.2023 13:18
    Sve je to tra la la, treba da uvedu potpunu zabranu uvoza gasa iz Rusije, samo tako ce ih potpuno slomiti i ekonomski i duhovno i ideoloski.
    ( ha ha ha)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.