Znatan pad broja oglasa za IT pozicije: Najplaćeniji softver inženjeri sa platom do 2.000 evra

Broj oglasa za IT pozicije u prvih devet meseci ove godine manji je za čak 52 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Znatan pad broja oglasa za IT pozicije: Najplaćeniji softver inženjeri sa platom do 2.000 evra
Foto: Pixabay
Najplaćenija pozicija i ove godine u IT sektoru bila je pozicija softver inženjera, sa prosečnom platom između 1.807 i 1.985 evra, pokazali su najnoviji podaci sajta Hello World.
 
Kako se navodi, pad broja oglasa zabeležen je u poslednjem kvartalu prethodne godine, kada je došlo i do pada broja oglasa na sajtu, a pored toga zabeležen je i rekordan broj konkurisanja kandidata, koji je u ovoj godini bio veći za 55 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Softver inženjer se ističe kao ključna radna pozicija, a među traženim pozicijama su i IT Help Desk/Support, System Administrator/Inženjer, Frontend Developer, kao i Data Warehouse/Business Intelligence Developer.
 
Prosečna plata za softver inženjere kreće se od 1.807 do 1.985 evra i oni su tradicionalno najplaćeniji, dok se zarade za QA specijaliste kreću od 1.047 do 1.245 evra.
Za IT Help Desk prosečna plata je između 700 i 790 evra, za Test Engineer zarade se kreću od 1.106 do 1.365 evra, dok je prosečna plata projekt menadžera između 1.414 i 1.765 evra.
 
Tražnja za juniorima je ove godine, u odnosu na prethodnu, zabeležila skok sa devet odsto na 15 odsto, dok je kod mediora zabeležen pad sa 68 odsto na 63 odsto.
 
Seniori imaju stabilan udeo oglasa od 22 odsto.
 
U ovoj godini udeo remote pozicija u ukupnom broju oglasa smanjen je sa 32 odsto na 22 odsto, što sugeriše na prilagođavanje poslovnih modela kompanija, koje sve više naglašavaju potrebu za angažovanjem kadrova koji su fizički prisutni na radnom mestu.
 
Među najtraženijim tehnologijama u septembru 2023. godine bili su SQL, JavaScript, Cloud, Git i Java.
  • ma da...

    28.12.2023 10:08
    auf
    @Limanac ajoj! klinci od 20 godina, ovo-ono... klinci od 20 godina nisu ni fakultet (ako imaju 20 godina, a rade) upisali, intelektualne su gromade, ali je vazniji "univerzitet zivota" ili koja je vec floskula! inace ti da radis u IT primetio bi da ti oko 20, ali i ovi blize 30, izbegavaju da koriste google, zvanicnu dokumentaciju otvorili nisu u zivotu, oslanjaju na AI (kad se desi zez, posto nekriticki koriste AI, onda je kriv i Kurta i Murta) i na smaranje starijih kolega - cast izuzecima!
  • /

    27.12.2023 22:05
    /
    arcibald rajs je pisao o srbima.
    upravo sam svedok propasti jedne naveliko reklamirane /blizu it/firme koja je pukla, verovatno ciljano, praveci nenormalne troskove, zaposljavajuci vise nestrucne kordinacije/medju kojima i lajf kouca/ nego radnog osoblja i unistenog proizvoda kojeg su dostavili strancu.
    svo osoblje je gledalo tabele i spletkarilo a ne kvalitet onoga sta proizvode.

    one koji su ih upozoravali su sikanirali i ismevali gorenavedenim lajfkoucom

  • Limanac

    27.12.2023 20:12
    **posao je da ides po kancelariji i caskas sa ljudima

    Slaba je valjda od It menadžera i to će se sve raspasti. Ja sam pre korone uzeo par jednosobnih stanova i voćnjak na Puckarošu. Od stanova na dan zarađujem oko 2000 mesečno kad isplatim devojke ostane mi čisto 800 eura. Voćnjak je organski i tu sam dobar par hiljada godišnje a samo na Exitu prodam robe za dve hiljade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.