Tehnološke kompanije od početka godine podelile 34.000 otkaza

Tehnološke kompanije ukinule su ove godine 34.000 radnih mesta reorganizujući svoje radne resurse kako bi ulagale u nove oblasti poput generativne veštačke inteligencije.
Tehnološke kompanije od početka godine podelile 34.000 otkaza
Foto: Pexels
Microsoft, Snap, Ebay, Paypal od početka januara ukinuli su na stotine ili čak hiljade pozicija.
 
Trendu otpuštanja ove godine priključilo se 138 tehnoloških kompanija.
Ipak, gubici su manji od početka 2023. godine kada su velike tehnološke grupe, uključujući Metu, Amazon i Microsoft ukinule brojne pozicije nakon prekomernog zapošljavanja tokom pandemije.
 
U tehnološkom sektoru prošle godine je ukinuto 263.000 radnih mesta, pokazuju podaci na koje se poziva "Financial Times".
"Tehnološke kompanije su procenjivale svoju radnu snagu i zaključile da bi, kada bi imale manje organizacije kojom bi se bavile, mogle da učine još više", navodi se.
 
Vanredni profesor menadžmenta Danijel Keum kaže da kompanije ponovo procenjuju koje su im prioritetne oblasti za ulaganja i smanjuju broj pozicija u skupim odeljenjima, navodeći primer Amazonove platforme za videostrimovanje Twitch koja je ove godine ukinula na stotine radnih mesta.
  • Negativnost

    12.02.2024 21:18
    I u Srbiji pršte nezakoniti otkazi,ucene i pretnje da se potpiše "sporazumni".Inspektore rada boli uvo,a i rupa u zakonu koliko voliš.Ovi što se raduju tome neka se zamisle.Manje zaposlenih manja je i potrošnja,potreba za uslugama.Niko se ne zapita koliko često sami u IT plaćate obuke i polaganje za razne sertifikate.Samo je većini cifra iću glavi koju većina i naduva.E ljudi,ljudi...
  • dr Kadzija

    12.02.2024 13:52
    Propast IT
    Stan, vikendica na reci, vikendica na planini, pola ustedjevine u zlatu, pola u akcijama, sad nek propadne sta god hoce i kad god hoce, jos ovu godinu cu da radim pa sa 33 godine u penziju.
  • :)

    12.02.2024 10:22
    Moraće ajtijevci na kurs.
    Pekari, vodoinstalateri, kuvari, moleri, zidari... ima posla ko hoće da radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija