Uručeno prvo rešenje za porez na imovinu kojoj se ne zna poreklo

Poreska uprava donela je prvo rešenje po osnovu Zakona o poreklu imovine i posebnom porezu u visini od 127,5 miliona dinara.
Uručeno prvo rešenje za porez na imovinu kojoj se ne zna poreklo
Foto: Pixabay
Kako piše Forbs, jedan građanin Srbije je stekao imovinu od 170 miliona dinara time što nije plaćao porez, te mu je razrezana poreska stopa od 75 odsto.
 
"Od ukupnog broja obrađenih podataka Poreska uprava je za 13.522 fizičkih lica utvrdila da su u godini, a najviše u tri uzastopne kalendarske godine, imala uvećanje vrednosti za više od 150.000 evra", kažu u Poreskoj upravi dodajući da to ne znači da su ta fizička lica i opredeljena za postupak sprovođenja poreske kontrole.
U Poreskoj upravi objašnjavaju da se prethodni potupak sprovodi sukcesivno, prema prioritetima, a do sada je sprovedeno 150 prethodnih postupaka.
"Poreska uprava je, u smislu primene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza, za 150 fizičkih lica sprovela prethodni postupak. U toku je ažuriranje podataka iz eksternih baza za 2023. godinu u cilju identifikacije nove grupe fizičkih lica za koje će se sprovesti prethodni postupak", navode u PU.
 
Zakon o poreklu imovine i posebnom porezu donet je pre četiri godine.
  • Mila

    22.03.2024 16:17
    Praksa
    @Banderaš možda ima pravo žalbe, pa ne bude ništa od kazne. Kao npr kad uhapse nekoga, objave na sva zvona, a sve kao bez dokaza. Pa posle država, tj građani plaćaju odštetu "poštenjačini". Ali nekom običnom građaninu će da odrape veći porez na prenos apsolutnih prava kad kupi stan. A, ako se žali bez problema ga još povećaju uz usmeno obrazloženje da "ljudi muljaju"!
  • Fića

    22.03.2024 10:51
    Znači...
    Znači, sad bi "bizmismeni" trebali da učetvorostruče svoje aktivnosti, ako hoće da ispune "Lični bonus" ...?!
  • Zemlja čudesa

    21.03.2024 21:55
    U Srbiji se uopšte ne utvrđuje poreklo bilo koje imovine, tako da je svaki porez na imovinu nepoznatog porekla... Kupiš stan za keš, niko te ne pita odakle ti, prijaviš ga kao svoju imovinu i to je to. Princip je isti i ako gradiš zgrade od 15 spratova i ako kupiš auto od 20.000€.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.