Do sada postavljeno više od 120.000 pametnih brojila u Novom Sadu i Beogradu

Zamena brojila za očitavanje potrošnje struje je proces koji je u Srbiji trebalo da zaživi odavno, ali je činjenica da se intenzivno odvija u poslednjih pet meseci definitivno u interesu potrošača.
Do sada postavljeno više od 120.000 pametnih brojila u Novom Sadu i Beogradu
Foto: 021.rs
Zamena brojila, odnosno postavljanje novih pametnih strujomera umesto starih koja se očitavaju ručno je veliki projekat koji je Elektrodistribucija Srbije započela u poslednjem tromesečju prošle godine, a plan je da do kraja decenije u sistemu bude 80 odsto pametnih brojila, što je na nivou cilja i zemalja Evropske unije.
 
Inače, kako za Danas kažu u Elektrodistribuciji Srbije, dosad je postavljeno više od 120.000 pametnih brojila na teritoriji Beograda i Novog Sada. U ovoj fazi je planirano da se ukupno zameni 317.500 brojila u Beogradu, 65.411 brojila u Novim Sadu i da se izmesti 38.300 mernih mesta na teritoriji cele Srbije.
Plan je da se iz donacije EU zameni i svih 49.000 brojila u industriji na teritoriji cele Srbije. U EDS navode da je za prvu fazu zamene brojila, uz pomoć države, obezbeđeno 110 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije.
 
Ovim projektom biće omogućeno uvođenje daljinskog očitavanja brojila, što će doprineti eliminisanju grešaka koje su se mogle javiti.
 
Za brojila koja se uključe u sistem daljinskog očitavanja neće biti potrebno angažovanje čitača na terenu - objašnjavaju u Elektrodistribuciji Srbije.
Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili na stanje brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži.
 
Pametni merni sistem koji uvodi EDS kompletno je delo domaće pameti, pošto su i brojila i softver proizvodnja srpskih kompanija, piše Danas. Brojila, izvođači radova, IKT rešenja i sva dodatna oprema za sistem nabavljaju se u skladu sa zakonom kroz postupke javnih nabavki.
 
Aktuelni ugovor o zameni brojila iz donacije Evropske unije na tenderu je dodeljen konzorcijumu u kojem je više od 100 kompanija.
 
Inače, sva brojila su iz domaće proizvodnje jer su članovi konzorcijuma isključivo domaći proizvođači. To su firme EWG, Meter&Control i Mikroelektronika.
 
Nastavak projekta je već u toku pošto je EDS obezbedio 40 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pri kraju su i pregovori o kreditu za pametna brojila Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 80 miliona evra.
 
Zamena brojila proširiće se na Niš, Kraljevo, Čačak i ostale gradove. Uz pomoć sredstava EU, EBRD i EIB, na mreži bi trebalo da bude oko 1,1 miliona pametnih brojila odnosno oko 30 odsto od ukupnog broja.
 
Kriterijum za izbor brojila koja će biti zamenjena je kombinacija nekoliko poslovnih indikatora u okviru Elektrodistribucije Srbije, ali je jedan od vodećih starost mernog uređaja.
 
"Pored daljinskog očitavanja, ugradnja pametnih brojila pruža brojne prednosti potrošačima. Uz pametna brojila, može da se prati potrošnja i lakše štedi energija, čime se doprinosi povećanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine. Podaci se automatski memorišu i čuvaju u sistemu. Pametna brojila takođe signaliziraju ako postoji neki kvar tako da ekipe mogu brzo da reaguju i normalizuju snabdevanje električnom energijom", kažu u Elektrodistribuciji Srbije.
 
Nadležni u tom preduzeću ističu da su pametna brojila kao specifični uređaji vrlo otporna na hakerske napade i promena podataka u njima je gotovo neizvodljiva.
 
Hakerski napad može da izazove smetnje u pratećoj IT infrastrukturi pa da proces očitavanja bude usporen ili onemogućen, ali se integritet podataka u samom brojilu ne bi doveo u pitanje.
 
"Procene su da će posle realizacije zamene 80 odsto mernih uređaja u Srbiji ukupni gubici biti manji za oko dva odsto", navode u Elektrodistribuciji Srbije.
 
Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je ugradnja pametnih brojila proces sa kojim se u Srbiji kasni, ali uz komentar da je "bolje ikad nego nikad" navodi da je to podjednako korisno kako za potrošače tako i za Elektrodistribuciju Srbije.
 
"Zamena brojila je mogla da se sprovede i znatno ranije, međutim iz niza razloga tada nije moglo da dođe do dogovora koji bi to omogućio. No, svakako je dobro što se taj proces sada sprovodi. Za potrošače je najveći benefit što će moći da prate kretanje svoje potrošnje struje u realnom vremenu što kod starih brojila nije moguće. Naime, kada se brojilo očitava ručno onda vi imate uvid samo u zbirnu potrošnju struje. U uslovima daljinskog očitavanja potrošač sam može da proverava i tako kontroliše kolika je potrošnja na brojilu. Dakle, daljinsko očitavanje pametnih brojila eliminiše greške u očitavanju koje su prisutne kod starih brojila. S druge strane, zamena brojila je korisna i za Elektrodistribuciju Srbije, jer će nova moderna brojila da eliminišu mogućnost krađe struje", navodi sagovornik beogradskog lista.
Prema njegovim rečima, da li će nadležni ostvariti svoj plan da do kraja decenije zamene 80 odsto brojila u Srbiji prvenstveno zavisi od toga da li će uspeti da obezbede novčana sredstva u potrebnom iznosu.
 
"Ako se uzme u obzir da bi taj posao trebalo završiti u narednih šest do sedam godina, s obzirom na broj potrošača struje u Srbiji, da bi se to uspešno ostvarilo, potrebno je obezbediti oko 115 miliona evra godišnje", zaključuje Gavrilović.
  • Jakob Jerih

    25.03.2024 23:09
    Zašto !?
    Ne znam šta se dešava , i zašto to rade sami sebi ... doći će dan kada će 10 i više hiljada nas stati u red za reklamacije u isto vreme ... , ne znam da li je to baš zbog hakerskog napada ili je nesposobnost ljudi koji upravljaju EPSom .
    I još nešto , navodno , na displeju digitalnog brojila se svakih 5 sekundi smenjuju brojevi ... , kada primetite oznaku "1581" u levom donjem uglu displeja - to je skuplja tarifa (kWh je sa desne strane) , a kad se pojavi oznaka "1582" - to je jeftinija struja ...
  • Silver

    25.03.2024 17:56
    ma nije moguce da kradedu stalno koliko trosite toliko placate u cemu je poblem ja nerazumem nikad nisam dobio veci racun nego sto treba i koliko sam portosio.....
  • Vesna

    25.03.2024 16:52
    Kradja
    Najbolja su bila stara brojila. Ova su i postavljena da bi mogli daljinski da ukucavaju i kradu struju. Na stranu ove silne zone preko kojih vec kradu i silne stavke koje ne bi prošle ni u jednoj normalnoj državi. U stvari mi vec 12 godina nismo država vec feud SNS. Na ulice narode da oteramo mafiju koja nam je otela državu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.