Počelo uvođenje pametnih brojila u Novom Sadu i Beogradu: Zameniće deo od 3,78 miliona starih

Uvođenje brojila za daljinsko očitavanje potrošnje struje počelo je u Novom Sadu i Beogradu.
Počelo uvođenje pametnih brojila u Novom Sadu i Beogradu: Zameniće deo od 3,78 miliona starih
Foto: Pixabay
Kako piše Blic, Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila u domaćinstva i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. Kako je najavljeno, uvođenje takozvanih "pametnih" brojila trebalo bi da eliminiše eventualne greške u očitavanju potrošnje.
 
"Za prvu fazu zamene brojila obezbeđeno je 110 miliona evra iz donacije EU. Krenuli smo od Beograda i Novog Sada i ugrađujemo brojila domaćih proizvođača koji su pobedili na tenderu. Korisnici neće imati nikakav trošak, jer je instalacija za njih besplatna. Ekipe montera su prošle stručnu obuku i već su na terenu", rekli su u Elektrodistribuciji Srbije, prenosi Blic.
Kako se dalje navodi, korist od novih brojila za građane biće višestruka - svi podaci biće na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju i uoče kako mogu da štede energiju, a sam sistem će pratiti varijacije očitanih podataka, ukazivati na eventualne kvarove ili probleme i inicirati kontrolu.
 
"Uvođenje pametnih brojila doprineće da umanjimo gubitke na mreži, bolje upravljamo potrošnjom, ali i brže reagujemo na kvarove i otklanjanje problema, što je važno zbog energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.
Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanja brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži.
 
Pored toga, brojila imaju odobrenje Direkcije za mere i dragocene metale i pre postavljanja prolaze kroz dodatnu kontrolu tačnosti merenja, što takođe potvrđuje Direkcija.
 
Svako pametno brojilo ima u sebi kalendar i sat realnog vremena, tako da automatski svakog prvog u mesecu u 00.00 časova upisuje podatke u posebnu, zaštićenu memoriju, kao i bazu podataka.
 
Trenutno u mreži postoji oko 3,78 miliona brojila, a najveći deo njih će u narednih nekoliko godina biti zamenjen pametnim.
Podsetimo da je preduzeće člana SNS-a Marka Bosanca Bosketa, "Montop HRS", zajedno sa još nekoliko firmi, dobilo je posao očitavanja brojila Elektrodistribucije u Srbiji, u vrednosti od 4,5 milijardi dinara. Opširnije o ovom poslu možete čitati našem tekstu OVDE.
  • Sa dec

    24.01.2024 19:19
    Racunom vidimo da
    Mere duplo kwh. Tako da je ovim struja poskupela duplo. 100%
  • "ministarka"

    27.11.2023 23:00
    Ako je rekla Dubravka, ministarka, onda ...
    A šta je rekla o dugovanjima velikih firmi? Kada će to ED da naplati?
  • Štednja

    27.11.2023 22:53
    @ Maja
    Znači, to je ta "ušteda" u potrošnji struje kojom se hvali ministarka energetike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti