Elektrodistribucija Srbije se zadužuje 40 miliona evra za pametna brojila

Elektrodistribucija Srbije zadužiće se 40 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje prve faze Projekta za pametna brojila.
Elektrodistribucija Srbije se zadužuje 40 miliona evra za pametna brojila
Foto: Pixabay (ilustracija)
Za obaveze Elektrodistribucije kod banke garantovaće država Srbija, piše Nova ekonomija.
 
Procenjena vrednost celog Projekta za pametna brojila je 80 miliona evra i plan je da se izvode u dve faze (1A i 1B), navodi Nova ekonomija.
 
Iz kredita EBRD, od 40 miliona evra, planirano je finansiranje faze 1A, uz državnu garanciju, piše u predlogu Zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji (pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.
 
Druga faza 1B bila bi finansirana kreditom Evropske investicione banke od 40 miliona evra i takođe uz garanciju države.
 
Ugovorom o garanciji predviđeno je da Srbija bezuslovno garantuje, kao primarni dužnik, a ne samo kao garant, uredno i blagovremeno plaćanje svih dospelih iznosa i izvršavanje preuzetih obaveza Elektrodistribucije u skladu sa Ugovorom o zajmu, piše u predlogu zakona.
 
Zajam se otplaćuje u 18 polugodišnjih rata, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 10. novembar 2025. godine, a poslednji 10. maj 2034. godine.
 
Obaveze koje dospevaju po osnovu kamate, provizije na nepovučena sredstva i glavnice plaćaju se 10. maja i 10. novembra svake godine.
 
Kako se navodi u predlogu Zakona, u Srbiji veliki broj domaćinstava ima "zastarela brojila koja dugi niz godina nisu zamenjena ili baždarena", što za posledicu ima usporavanje u radu distributivnog sistema i "netačan prikaz stvarno utrošene električne energije".
 
Postojeći uređaji zameniće se savremenim digitalnim uređajima koji će omogućiti "smart metering". To podrazumeva daljinsko očitavanje, daljinsko isključivanje, upravljanje potrošnjom.
 
Navodi se i da će vođenje pametnih sistema merenja omogućiti i priključenje novih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) na distributivnu mrežu.
 
Faza 1A obuhvata izbor konsultanta koji ima zadatke da analizira postojeću mernu infrastrukturu, pomogne u pripremi tenderske dokumentacije i sprovođenju nabavke, i da pruži tehničku pomoć prilikom puštanja u rad komponentni sistema.
 
Tokom ove faze je planirana i nabavka nadogradnje/ažuriranja sistema za daljinsko merenje i upravljanje potrošnjom sa pametnih (digitalnih) brojila električne energije za područje Niša, Кraljeva i Čačka kao i za sve velike (industrijske) potrošače u Srbiji.
 
Planirano je da se kroz prvu fazu izvrši nabavka i instalacija sistema, pratećeg softvera i približno oko 205.000 pametnih (digitalnih) brojila.
 
Rok za realizaciju faze 1A je od 2021. godine do 2025.
 
Faza B podrazumevaće nabavku dodatnih 260 hiljada brojila za područja sa najvećim gubicima i ona bi trebalo da bude realizovana od 2023. do 2027. godine.
  • AA

    13.10.2021 22:48
    Drugim recima, nece vise moci magnetom stelovati brojilo i grejati se na struju. Zato ih i ugradjuju prvo u te juzne krajeve gde su najveci gubici odnosno veliki broj kuca a ne stanova sa centralnim grejanjem.
  • Mile rent-a mozak

    13.10.2021 00:10
    Pratimo trendove i umesto brojila, postavimo mangalo koje se okreće. Pa ko ima sreće u EPS će se umeće, i bude direktor na preduzeće.
  • Pićuka

    12.10.2021 18:43
    Pre neki dan izjaviše da zbog poskupljenja struje na fvropskom tržištu EPS ima više para nego ikada. Mi imamo svega a najviše ničega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija